Boy uzatma ameliyatı hakkında sorular ve cevapları:
A) Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Sorular ve Cevapları – Karar Verme Süreci
- Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır?
- Boy Uzatma Ameliyatı için yaş sınırı var mı?
- Büyüme plaklarımın kapanıp kapanmadığını nasıl öğrenebilirim?
- Boy Uzatma Ameliyatı için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
- Ameliyatla en fazla kaç cm uzayabilirim?
- Bacak Uzatma Ameliyatı maliyeti kaç cm uzayacağıma göre değişiyor mu?
- Estetik Amaçlı Uzatma Ameliyatı ücretini devlet/sigorta karşılıyor mu?
- Boy/Kemik Uzatma Ameliyatı yapan hastaneler hangileridir?
- Bacak Uzatma Ameliyatından sonra ameliyat izi kalıyor mu?
- Aynı anda hem alt bacak hem üst bacak uzatılabilir mi?
- Tek ameliyat olmayı düşünüyorum. Boyum alt bacaktan mı uzatılacak üst bacaktan mı uzatılacak?
- İki ameliyat olmayı düşünüyorum. İkincisini ne zaman olabilirim?
- Ameliyat sürecimin daha iyi geçmesi için neler yapmalıyım?
- Yurt dışından ameliyat olmak için Türkiye’ye gelebilir miyim?
B) Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Sorular ve Cevapları – İyileşme Süreci
- Ameliyattan çıktıktan sonra yürüyebilir miyim?
- Ameliyattan sonra hastanede ne kadar kalınıyor?
- Uzama sürecimi hastanede tamamlayamaz mıyım?
- İşime/Okuluma devam edebilir miyim?
- Ne zaman işime/okuluma geri dönebilirim?
- Sporcuyum/Spor yapıyorum boy uzatma ameliyatından sonra eskisi gibi spor yapabilir miyim?
- Kozmetik amaçlı boy uzatma ameliyatı yaptırsam da bana rapor verilecek mi?
- Boy uzatma ameliyatının riski var mı?
- Kollarım da bacaklarımla uzayacak mı? Uzadıktan sonra vücudumda bir orantısızlık olacak mı?
A) Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Sorular ve Cevapları – Karar Verme Süreci
1) Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır?
Boy uzatma ameliyatı hakkında sorular ve cevaplarına Boy uzatma ameliyatı büyüme plakları kapanmış kişilere uygulanıyor. Ameliyatla kemiklerinize uzatma cihazı takılıyor. Ve kemiğiniz bu ameliyatta uzayabileceği bir noktadan kesiliyor. Ameliyat sonrası cihaz yardımıyla kemikleriniz her gün 1 mm aralanıyor. Ve vücut da kendi özelliği gereği açılan boşluğu yeni kemik dokusuyla dolduruyor. Böylelikle günde 1 mm, 10 günde 1 cm, 70 günde 7 cm uzamış oluyorsunuz.
2) Boy Uzatma Ameliyatı için yaş sınırı var mı?
Boy uzatma ameliyatının yapılması için büyüme plaklarının kapanmış olması gerekir. Büyüme plakları kapanmış olan ve 50 yaşın altındaki kişiler muayene sonrası gerekli testler yapıldıktan sonra bu ameliyatı olabilir. 50 yaşın üzerindeki kişiler için ise önerilmiyor.
3) Büyüme plaklarımın kapanıp kapanmadığını nasıl öğrenebilirim?
Büyüme plakları genellikle 18-21 yaşlarında kapanmış olur. Ancak daha erken yaşlarda da kapanması mümkün. Kesin bilgi için endokrinoloji veya ortopedi doktoruna gitmelisiniz.
4)Boy Uzatma Ameliyatı için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
Holyfix , Kombine ve Precice Yöntem detayları için sayfaları inceleyebilirsiniz.
5) Ameliyatla en fazla kaç cm uzayabilirim?
Hangi yöntemi seçerseniz seçin tek ameliyatta ortalama 5-8 cm, iki ameliyatta ortalama 12-15 cm kemik uzatma sağlanabilir.
6) Bacak Uzatma Ameliyatı maliyeti kaç cm uzayacağıma göre değişiyor mu?
Hayır. Ücret uzama miktarına bağlı değil. Tek ameliyatta 6-8 cm e kadar uzayabilirsiniz. Fakat uzatma yapan kişi isteğe bağlı olarak 4-5 cm’de de durabilir. Uzatma işlemini hasta evinde yapar. Doktor sadece uzayabileceği üst limiti söyler. Mesela en fazla 7 cm yap bırak der. 7 cm e gelinceye kadar fiyat sabit olur. Fakat 7 cm de hasta için yetersiz kalır ve hasta 2. ameliyatı talep ederse bu durumda 2 ameliyat fiyatı vermek durumundadır.
7) Estetik Amaçlı Uzatma Ameliyatı ücretini devlet/sigorta karşılıyor mu?
Hayır. Estetik ameliyata girdiği için devlet/sigorta(SGK) bu ameliyatın ücretini karşılamıyor. Bu durumda kullanılacak malzeme, hastane ve doktor masraflarının tamamını hasta karşılamak durumunda kalıyor.
8) Boy/Kemik Uzatma Ameliyatı yapan hastaneler hangileridir?
Bu ameliyat henüz yeni olduğu için hastane bazlı değil doktor bazlı araştırmanız gerekiyor. Önce doktor araştırması yapıp karar verdikten sonra doktorun çalıştığı hastaneye gitmelisiniz. Ankara, İzmir, Antalya gibi şehirlerde talep yoğun olmasına rağmen henüz yeteri kadar başarılı uzatma doktorunun olduğunu söyleyemiyoruz. Başarılı kemik uzatma doktorları genellikle İstanbul’da çalışıyorlar.
9) Bacak Uzatma Ameliyatından sonra ameliyat izi kalıyor mu?
Holyfix ve Kombine yöntemde ameliyat izi kalıyor. Precice yönteminde içten çivi takıldığı için çok az bir iz kalıyor. Ameliyat izlerini sizi rahatsız etmeyecek kadar lazerle sildirmeniz mümkün.
10) Aynı anda hem alt bacak hem üst bacak uzatılabilir mi?
Hayır. Aynı anda hem alt bacak hem üst bacak uzatılamaz. Bunlar iki ayrı ameliyat. Doktorlar ikisinin aynı anda yapılmasını önermiyorlar. Çünkü günlük 1 mm olan uzatma miktarı bu sefer 2 mm’e çıkmış olur ve bu kas ve sinir hasarlarına neden olabilir. Aynı şekilde vücutta 4 kırığın ve 4 cihazın olması vücut için oldukça zorlayıcı olabilir. İlk ameliyattan 4-7 ay sonra doktorunuz onay verdiğinde ikinci ameliyata başlanabilir.
11) Tek ameliyat olmayı düşünüyorum. Boyum alt bacaktan mı uzatılacak üst bacaktan mı uzatılacak?
Genellikle kadınların alt bacağının uzun olması, erkeklerin ise üst bacağının uzun olması daha estetik görünse de bunun için bir sınırlama yok. Bunların dışında; Üst bacak(femur) kemiği alt bacak(tibia) kemiklerine göre 1 cm daha fazla uzayabilir ve kemik kaynaması daha hızlı olur. Alt bacağın avantajları ise; Daha az ağrı olur ve hareket kabiliyeti daha fazladır.
12) İki ameliyat olmayı düşünüyorum. İkincisini ne zaman olabilirim?
İkinci ameliyat için ilk ameliyatın iyileşme sürecinizi tamamlamanız gerekiyor. Bu şekilde ikinci ameliyatı ilk ameliyattan en az 6 ay sonra olabilirsiniz.
13) Ameliyat sürecimin daha iyi geçmesi için neler yapmalıyım?
Fizik tedavi egzersizlerine daha erken başlamanız, esnetme hareketleri yapmanız özellikle yüzmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bunların yanında ameliyat için kendinizi psikolojik olarak hazırlamanız ve kendinizi hazır hissettiğiniz zaman bu ameliyatı olmanız ameliyat sürecini daha rahat atlamanıza yardımcı olur.
14) Yurt dışından ameliyat olmak için Türkiye’ye gelebilir miyim?
Almanya, Hollanda, Finlandiya, ABD, İngiltere ve Avusturya gibi ülkelerde boy ortalaması yüksek olduğu için buralarda yaşayan vatandaşlarımız kendilerini daha kısa hissetmeye ve ameliyat olmanın çarelerini aramaya başlayabiliyorlar. Söz konusu ülkelerde bu ameliyatlar çok pahalı olduğu için Türkiye’de olmak hem uygun fiyat hem de kalite açısından daha avantajlı hale geliyor. Aynı şekilde Azerbaycan ve Kıbrıs’tan da ameliyat için talepler gelebiliyor. Yabancı ülkelerden gelen hastalar hastanede 5-7 gün kaldıktan sonra dilerlerse ülkelerine dönüp sürece evlerinden devam edebilirler dilerlerse de hastaneye yakın bir yerde konaklama talep edebilirler. Uzakta olan hastalar da yakın bir hastanede kontrollerini yapıp sonuçlarını whatsapp veya mail yoluyla doktorlarına iletebilirler.
B) Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Sorular ve Cevapları – İyileşme Süreci
1) Ameliyattan çıktıktan sonra yürüyebilir miyim?
Genellikle ameliyatın ikinci gününden itibaren walker yardımıyla yürünüyor. Bazı hastalar ilk hafta bitiminde desteksiz yürüyebilirken çoğunlukla ilk 2-3 ay walker yardımıyla ya da koltuk değneği(kanadyen) ile yürünüyor. Bu durum hastadan hastaya değişiyor. Ameliyattan sonraki fizik tedavi egzersizlerinize dikkat ederseniz bu süreci daha sağlıklı ve hızlı atlatabilirsiniz.
2) Ameliyattan sonra hastanede ne kadar kalınıyor?
Ameliyattan sonra ortalama 5-7 gün hastanede kalıyorsunuz. Bu süreçte size hijyeninize nasıl dikkat edeceğiniz, egzersizlerinizi nasıl yapacağınız da öğretilecek.
3) Uzama sürecimi hastanede tamamlayamaz mıyım?
Uzama süreci yaklaşık 3-4 ay sürüyor. Bu süreci evinizde kendinizle ilgilenerek geçirmelisiniz. 3-4 ay boyunca hastanede kalmak ihtiyacı olan bir çok hastanın yerine geçmek demek bu yüzden hastanede kalamazsanız. Hastaneler her ne kadar sürekli temizlense de her gün yüzlerce hasta geliyor. Hijyeniniz açısından enfeksiyon kapmamanız için de evinizde kalmanız daha iyi olacaktır.
4) İşime/Okuluma devam edebilir miyim?
Uzama sürecinde evinizde kendinizle ilgilenmeniz gerektiği için okula ya da işinize gitmeniz pek önerilmese de bazı işler için (masa başı iş gibi) doktorun da onayıyla işinize gidebilirsiniz.
5) Ne zaman işime/okuluma geri dönebilirim?
Uzama süreci bittikten sonra (yaklaşık 3-4 ay) uzamanızı sağlayan cihazlar çıkartılacak. Cihazlar çıktıktan yaklaşık 2-5 hafta sonrasında gündelik yaşama geri dönme süreciniz başlıyor. Bu süreci tamamladığınızda işinize/okulunuza geri dönebilirsiniz.
6) Sporcuyum/Spor yapıyorum boy uzatma ameliyatından sonra eskisi gibi spor yapabilir miyim?
Bu yaptığınız spora göre değişir. Yine de halter güreş gibi ağır sporlar için en az 1 yıl beklemeniz gerekiyor. Hafif sporlar için 6 aydan sonra doktor kontrolünde yapabilirsiniz.
7) Kozmetik amaçlı boy uzatma ameliyatı yaptırsam da bana rapor verilecek mi?
Evet. Ameliyat olduğunuza dair heyet raporu alacaksınız. Rapor içeriğini muayene sırasında doktorunuzla konuşarak öğrenebilirsiniz.
8) Boy uzatma ameliyatının riski var mı?
Her ameliyatta olduğu gibi boy uzatma ameliyatının da bazı riskleri var. Enfeksiyon riski, balerin sendromu, eklem katılığı gibi riskler boy uzatma ameliyatı sonrasında görülebilen riskler arasında. Doktorun verdiği egzersizleri, fizik tedavinizi düzenli yaparsanız, hijyeninize dikkat edersiniz bu riski minimuma düşürürsünüz.
9) Kollarım da bacaklarımla uzayacak mı? Uzadıktan sonra vücudumda bir orantısızlık olacak mı?
Kollarınız da bacaklarınızla birlikte uzamayacak. 6-8 cm uzamak genel vücut oranınızı çok değiştirmiyor. Estetik algısı bacakların daha uzun olması yönünde değişti bunu son zamanlardaki mankenlere bakarak da gözlemleyebilirsiniz.
Boy uzatan egzersizler ve boy uzatma ameliyatı hakkında sorular ve cevapları makalemizde aradığınız sorunun cevabını bulamadıysanız veya daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz:
161 Yorum