Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Proporsiyon ve Vücut Oranı

Boy uzatma ameliyatı olunmadan önce en çok merak edilen konulardan biri de proporsiyon yani vücut oranının ameliyat sonrasında bozulup bozulmayacağıdır. Öncelikle vücut oranının ne olduğundan ve altın oranın öneminden bahsetmek istiyoruz. Bu yazıda boy uzatma ameliyatı sonrası vücutta orantısızlığa dair tüm merak ettiğiniz bilgilere ulaşabileceksiniz.

Altın Oran Nedir?

Altın oran, doğal bir matematiksel orantı hesabıdır. Michelangelo’dan Leonardo Da Vinci’ye kadar sanatçıların sanatta, özellikle insan vücudu çiziminde, heykeltıraş ve mimaride göze görsel olarak güzel gelmesi için oluşturulan ürünlerde kullanılan orandır. Bu hesaplamayı basitçe açıklayacak olursak iki sayı arasından büyük sayının küçük sayıya oranının bu iki sayının toplamının büyük olan sayıya oranına eşit olmasıdır. Bu hesaplama kozmetik ameliyatlarda da kullanılarak yapılan estetiğin hastanın vücut veya yüz proporsiyonuna uygun olması sağlanmaktadır. Bir kozmetik ameliyat olan boy uzatma ameliyatında da aynı şekilde altın oran düşünülerek hastanın vücut proporsiyonuna en uygun şekilde uzamasına doktorumuz Doç. Dr. Yunus Öç son derece önem vermektedir.

Birçok insan vücuttaki proporsiyonun bir erkeğin bel ve omuz orantısının 1:1.6 oranına sahip olmasının görsel açıdan en mükemmel oran olduğuna inanır. Ancak ilginç bir gerçek var ki, aslında toplumun bulunduğu kesimde ortalama vücut proporsiyonu ne ise, görsel açıdan en mükemmeli toplum tarafından o ortalamaya yakın kişilerin vücutları olarak algılanır. Bu da, altın oranın gerçekte değişken olduğunu gösterir. Boy uzatma ameliyatı olmayı düşünen adayların öncelikli olarak bilmesi gereken şey bacak ve kollardaki altın orandır. Bu altın oranı ise kolların tüm vücuda oranı, bacakların tüm vücuda oranı ve alt vücudun üst vücuda oranı olarak tanımlanabilir. Bu oranları kullanarak şuan ki vücudunuzun proporsiyon açısından orantılı olup olmadığına karar verilir ve böylece bacakların maksimum uzatılma miktarı da proporsiyonel olarak en uygun şekilde belirlenir. Ek olarak, doktorumuz 0.8 ile 0.9’luk kol-bacak oranının boy uzatma ameliyatından sonra görsel açıdan en estetik görüntüyü vereceğini belirtmektedir. Bu orandan daha azı ya da fazlasının oluştuğu taktirde vücutta bir miktar görsel olarak orantısızlık oluşabilmektedir. Bu sebeple de, Doç. Dr. Yunus Öç, üst ve alt bacağı ayrı ayrı ölçerek özel bir hesaplamadan yola çıkarak hastanın bacağını ameliyat etmekte ve uzama sürecini yönetmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatından Sonra Orantısızlık

Hasta adayları çoğunlukla 2 ameliyat olunursa kolların ya da gövdenin bacaklara kıyasla kısa kalıp kalmayacağından korkmaktadır. 2 boy uzatma ameliyatı olunarak sağlıklı şekilde maksimum 14-15 cm’lik bir boy uzama sağlanabilmektedir. Tek boy uzatma ameliyatı olunarak ise üst bacak yani femurdan 6-8 cm, alt bacak yani tibiadan ise 5-7 cm arası bir uzama sağlanabilmektedir. Muhakkak ki bu kadarlık uzama vücutta eskisine kıyasla orantıda bir fark yaratmaktadır ancak daha önce de dediğimiz gibi gözle görülür bir orantısızlık oluşmaz. Bunun iki sebebi vardır:

     1-    Kollar gövdeye, yani üst vücuda bağlıdır. Bu sebeple de bacak uzatma sonrasında proporsiyona bakıldığında kol boyu belirgin bir orantısızlığa sahip olmaz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kol açıklığının vücuda oranıyla vücut proporsiyonu hesabı yapılabilmektedir. Bacak ile gövde ve kol arasında bilimsel olarak 10 da 1’lik bir fark vardır ki bu da bacağın 10 cm uzamasının gövdeye yansımasının sadece 1 cm olduğu anlamına gelir. Bacaklardaki ufak bir uzunluk farkı ise orantısızlıktan ziyade daha çok estetik bir görünüme yol açar. Hatta bacak uzunluğunun üst vücuda oranla %5 daha uzun olması hem erkekler hem de kadınlar açısından çoğunlukla daha estetik bir görünümde olduğu düşünülmektedir. Böylelikle, boy uzatma ameliyatı sayesinde hastanın vücut proporsiyonu bozulmaktan çok düzeltilebilmektedir.

     2-    Herkesin vücut yapısı 15-16 cm’lik bir uzamaya uygun değildir. Boy uzatma ameliyatı öncesinde hasta çeşitli testlerden ve gözlemlemelerden geçirilerek boy uzatmaya uygun olup olmadığına doktor tarafından karar verilir. Eğer doktor, hastanın boy uzatma ameliyatına uygun olduğuna karar verirse, hastanın vücut orantısını bozmayacak şekilde, hastayla birlikte istişare ederek bir uzama miktarına karar verir. Daha önce de dediğimiz gibi doktorumuz hastanın vücut proporsiyonunun altın orana uygun olması için çaba gösterir ve her hastanın üst beden ve kol açıklığı uzunluğu farklı olduğundan alt beden için ideal uzunlukta farklı olacaktır. Hasta için kişisel doğru uzama miktarını yapılan testler ve doktorun görüşleri belirleyecektir. 

Bu iki hastamız görüldüğü üzere iki ameliyat geçirerek biri toplamda 11.5 cm ve diğeri 13 cm uzamıştır. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerine bakıldığında hastalar farklı miktarlarda uzamış olsalar da vücutlarında bir orantısızlık yoktur. Bunun sebebi dediğimiz gibi kendilerine özel uzama miktarları belirlenerek ameliyatı geçirmiş olmaları ve süreç içerisinde doktorun önerilerine uyarak uzamalarıdır.

Şundan da bahsetmekte fayda var ki farklı millet, ırk veya coğrafyada yaşayan insanların vücut ölçüleri yani proporsiyonları farklı olabilmektedir ve bu sebeple de altın oran yani ideal görüntü farklı coğrafyalardan gelen kişiler için farklılık gösterebilmektedir. Örnek verecek olursak, genellikle Afrika kökenli hastalarda Orta doğulu hastalara kıyasla üst gövdeleri, kol ve bacaklara oranla daha kısa olmaktadır. Asya’dan gelen hastalarımızdaysa genel olarak fazla zayıflık yaygın olduğu için boy uzatırken farklı tedbirler alınabilmektedir. Avrupalı hastalarımızda anatomik açıdan çoğunlukla vücutlarında bir orantısızlık oluşma olasılığı daha düşük oluyor, bunun sebebi ise vücutlarının proporsiyonun altın orana sıklıkla daha yakın olmasıdır. Ancak, bunlar yapılan gözlemlemeler üzerinedir, bilimsel verilerle kanıtlanmamıştır. Bu yüzden ameliyat öncesi yapılan muayene, testler ve ameliyatı yapacak doktor doğru uzama miktarına karar vermekte oldukça önemlidir.

Kol Uzatması Yapılabilir mi?

Kollarının boy uzamasından sonra kısa kalmasından endişe duyan hastaların büyük bir çoğunluğu uzama sürecinden sonra böyle bir sorunun olmadığını görmektedir. Ancak isteğe bağlı olarak, doktorun da onaylaması halinde kol uzatma ameliyatı da yapılabilmekte ve orantısızlığa dair endişeler giderilmektedir. Eğer hastanın kol uzatma ameliyatı olacağına karar verilirse, ameliyatın hastanın boy uzatma ameliyatı tamamlandıktan 1 ile 1.5 yıl sonra yapılması önerilmektedir.

Boy uzatma ameliyatı ve kol uzatma ameliyatına dair daha fazla bilgiye hasta temsilcilerimizle iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.

    Uzatma miktarı, uzatma süreci, yöntemlerin farkı, ameliyat riski hakkında bilgilendirileceksiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    2 Yorum

    • Huseyin
      7 Nisan 2023, 23:16

      Salam, mənim noyum 160 sm. Bacaqdan əməliyyat olunmaq istəyirəm. Kaç fiyat ödəməliyəm?

      • Boy Ameliyatı
        10 Nisan 2023, 14:41

        Merhaba mailden geri dönüş yapıldı.

    Whatsapp
    Online Görüşme

    Online
    Görüşme

    Canlı Destek Botu
    Online Görüşme

    Canlı
    Destek AI

    BoyAmeliyatı AI Asistan X

    Merhaba ben Türkiye'nin ilk boy uzatma ameliyatı şirketi olan BoyAmeliyatı ekibi tarafından yapılmış Dünya'nın ilk yapay zeka boy uzatma ameliyatı asistanıyım. Bana boy uzatma ameliyatıyla ilgili istediğiniz soruyu sorabilirsiniz..

    Bu konuşma, bir yapay zeka modeli ile gerçekleştirilmektedir. Yapay zeka tarafından verilen yanıtlar genel bilgilendirme amaçlıdır ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Kesin bilgi almak için lütfen hasta temsilcisi ile iletişime geçiniz.