Boy uzatma ameliyatı kimlere uygulanır?
Boy uzatma ameliyatı risk taşıyan ve zor bir ameliyat olduğu için herkese uygun olmayabilir. Ameliyat büyüme plakları kapanmış, kemik kalitesi uygun ve ameliyata engel olabilecek herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan 18-55 yaş aralığındaki kişilere uygulanmaktadır.
Boy uzatma ameliyatı sonrası süreç nasıl işliyor?
Ameliyatı olduktan sonraki ilk gün dinlenerek ve sürekli buz takviyesi yaparak geçiyor. 2. Gün itibariyle, refakatçinizin desteği ve yürüteç yardımıyla ayağa kalkıp ihtiyaçlarınızı karşılamaya başlayabiliyorsunuz. Hastanede sağlık ve ağrı durumunuza göre 5 gün kalıp geri kalan süreci otelde ekibimizle ya da evinizde uzaktan takibimizle geçirirsiniz. Ameliyattan sonraki 2-3 ay, yani uzama döneminde biraz sabırlı olmanız gerekir. Her gün 1 mm uzayacaksınız bundan dolayı bacağınızda gerginlik oluşabilir sinir ağrıları hissedebilir hareket kısıtlılığı yaşayabilirsiniz ama bu geçicidir. Uzama bittikten sonra ağrılar yok denecek kadar azalır ve gerginlik de bitmeye başlar. Eğer başka bir şehirdeyseniz bulunduğunuz bölgede kontrollerinizi yaptırır ekibimize Whatsapp üzerinden röntgen filmlerini ve yara yerlerini fotoğraf olarak atabilirsiniz.
Gerçekten uzadığınızı hissediyor musunuz?
Kendini kısa hissedenler için günlük 1 mm uzama hiç de az değil. Günden güne özellikle 3 cmden sonra siz de fark edeceksiniz. Bunun için her gün aynaya bakmanız yeterli. Zamanla eşyaların daha aşağıda kaldığını ve boyunuzun yükseldiğinizi fark edeceksiniz. Etrafınızdaki kişiler de mutlaka yeni boyunuz ile ilgili güzel yorumlarda bulunacaklardır.:)
Bacaklarımı uzatacağım ama vücudumda orantısızlık oluşur mu?
Kısa boylu insanların genellikle bacakları gövdeye göre kısa olduğu için özellikle tek ameliyatla gerçekleştirilen 5-8 cm’lik uzatma miktarı genellikle vücut oranında bozuk bir görüntü oluşturmaz. Ameliyat öncesi muayene esnasında doktor x-ray ölçümleri ve fiziksel muayene sonucunda uygun ve estetik görünüm elde edebileceğiniz uzama miktarını belirtmektedir.
Boy uzatma yöntemleri nelerdir?
a) İntramedüller Çivi Yöntemi (Precice): Precice yöntemi Türkiye’de az sayıda doktor tarafından uygulanmaktadır. Tamamen kemik içerisinden uygulanan en konforlu ve en pahalı yöntemdir. Kişinin kemik yapısına özel olarak üretilen çiviler yurtdışından gönderilmektedir.Bu sistemin dezavantajı ise uzatma döneminde yani 2,5 ay kadar bacaklarınızın üzerine yük verip yürümeniz yasaktır.
b) Kombine (LON) Yöntem: Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemdir. Hem klasik yöntemler gibi cihaz bacağınızda uzun süre kalmaz hem de fiyat açısından daha makuldür.Harici cihaz ile uzama gerçekleşir, operasyon sırasında çiviler kemik boşluğuna implante edilir. 2-3 ayda cihazdan kurtulur, 5-6 ayda iyice toparlanırsınız.
Tekrar eski sağlığıma dönebilecek miyim?
Boy uzatma ameliyatı zorlu, uzun süren ve pahalı bir uygulamadır. İyi bir doktor, doğru yöntem ve ameliyat sonrası iyi bir bakımla hastalar genellikle günlük hayatlarına dönmeye başlarlar. İyileşmenin ne kadar süreceği ise hem doktor hem de hastanın kendine uyguladığı bakımın sürekliliğiyle ilgilidir.İlk ameliyattan 5-6 ay sonra normal hayata ve desteksiz yürüyüşlere başlanıyor. Kemiklerin kaynaması 9-12 ayda tamamlanmaktadır. Kaynama tamamlandıktan sonra eski sağlıgınıza kavuşmuş oluyorsunuz.
En fazla ne kadar boy uzatması gerçekleştirilebilir?
Tek ameliyat ile; minimum 6 cm, ortalama 7 cm, maksimum 8 cm uzatma sağlanabilir. Uzama miktarı kemik mineral yoğunluğuna bağlı olarak kemiklerin tekrar kaynamasına, kas ve sinirlerin esnekliğine bağlıdır. Yani tamamen fiziksel özelliklerimize bağlı bir durumdur. Eğer esnek bir yapınız varsa 9 cm düşünebilir. Uzama miktarı arttıkça gerilmelerde artıyor buyuzden süreci sağlıklı tamamlamanız için güvenli sınırlarda kalmanızı istiyoruz. İki ameliyat ile 12-16 cm uzama gerçekleşmektedir.
Cihaz bacağımdayken gezip dolaşabilir miyim?
Cihaz bacağınızdayken kısa mesafeleri ve temel ihtiyaçlarınızı gidermek için destekli bir şekilde yürüyebilirsiniz. Hatta çok aşırı olmadığı müddetçe yürümeniz tavsiye edilir. Uzun süre ayakta kalmanız ödem oluşabileceği ve sonrasında ağrı artabileceği için önerilmemektedir.
Bacağımda ameliyat sonrası iz kalır mı?
Bacağınızda oluşacak izler ameliyat yöntemine göre değişir. En çok iz İlizarov yönteminde oluşurken en az iz Precice yönteminde oluşur. Nitekim bu izler estetik yöntemlerle fark edilmeyecek düzeyde azaltılabilir.
Boy uzatma ameliyatını SSK/Sigorta karşılar mı?
Her iki bacaktan boy uzatma ameliyatı estetik kapsamına girdiği için hastane, malzeme ve doktor masraflarının tamamı hasta tarafından karşılanır. Bu açıdan boy uzatmada devlet desteği maalesef bulunmamaktadır.
Boy uzatma ameliyatı fiyatları ne kadardır?
Bu sorunun kesin rakamsal karşılığını buraya yazamıyoruz. Çünkü her doktorun ve hastanenin fiyat politikası farklı ve fiyatlar uygulanan yönteme göre de çok değişmektedir. En uygun fiyatlar İlizarov için söz konusu olurken en pahalı yöntem ise İntramedüller çivi (Precice) ile uzatma yöntemidir. Bizim kullandığımız yöntemler Kombine (LON) ve Precice yöntemleridir.
Kimler boy uzatma ameliyatı olamaz?
Boy uzatma ameliyatı sağlıklı bireyler tarafından yapılmak için uygundur. Kişinin kronik bir hastalığı olmaması ve ilaç, sigara, alkol bağımlılığı olmaması durumunda boy uzatma ameliyatını rahatlıkla olabilmektedir. Yine de biz Boy Ameliyatı ekibi olarak ameliyattan önce hastalarımızın sağlık durumlarını test ederek ameliyata uygun olup olmadıklarını anlıyoruz.
Boy uzatma ameliyatının riskleri nelerdir?
Her ameliyat gibi boy uzatma ameliyatının da az da olsa riski bulunmaktadır. Boy uzama sürecinde bacakta ödem, kas ağrısı, kas sertliği veya zayıflığı, sinir ağrısı ve uyku problemleri görülebilmektedir ancak uzama süreci bittiğinde bu yan etkiler ortadan kalkar. Süreç bittikten sonra kemik kaynama, kemik enfeksiyonu, damar sertliği, kan pıhtısı nadiren de olsa riskler arasındadır.
Boy uzatma ameliyatı ağrılı mı?
Boy uzatma ameliyatı ilk ameliyat sonrasında ağrılıdır fakat uzama sürecinin devamında ağrı kesicilerin doktor kontrolünde ayarlanmasıyla beraber ağrı oranı da azalmaktadır.
18 Yorum