“Boy uzatmak için ilaç var mı?” sorusu yıllardır kısa boylu olmaktan şikayetçi olan kişiler tarafından merak edilmekte ve de piyasada boy uzatmaya dair pek çok ilaç bulunmaktadır. Gerek yurt dışında gerekse de ülkemizde bulunan bu ilaçlara yaklaşımda dikkatli olmak oldukça önemlidir. Piyasadaki birçok “boy uzatma” ürünü ve ilacı, genellikle reklam veya pazarlama stratejileriyle desteklenen takviye edici gıdalar veya alternatif tıp ürünleri olabilir. Bu ürünlerin çoğu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkiye sahip olmadıkları için gerçek boy uzatma vaadi taşımazlar. Çoğunlukla, bu ürünlerin etkinliği hakkında iddialar, kullanıcı deneyimlerine veya şirketin sunduğu garantilere dayanmaktadır. Bu yüzden de bilinçsiz kullanımı yalnızca işe yaramamakla kalmaz aynı zamanda başka yan etkilere de sebep olabilmektedir. Yazımızın devamından hem çocukluk, ergenlik süreci hem de sonrası boy uzatma yöntemlerine dair tüm detayları bulabilirsiniz.
Çocukluk ve Ergenlik Sürecinde Boy Uzatmak
Çocuklarda boy kısalığının sebeplerine geçmeden önce çok önemli olan bir noktaya değinmek istiyoruz. Bazı ebeveynler ergenlik öncesi ve ergenlik süreçlerinde çocuklarının boylarının kısa olduğunu düşündükleri için bilinçsiz bir şekilde boy uzatma yöntemlerine başvurabilmektedirler. Bu davranış ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir; bu yüzden eğer çocuğunuzun olması gerekenden kısa olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey uzman bir doktorla görüşmektir.
Çocuklarda boy kısalığının birden fazla sebebi olabilmektedir, bunlar arasında;
- Genetik faktörler,
- Büyüme hormonu eksikliği,
- Konstitüsyonel gecikme,
- Kemik rahatsızlıkları,
- Beslenme yetersizliği,
- Kortizol fazlalığı.
Yukarıda listelediğimiz bu rahatsızlıklar, çocuğunuzun gelişim sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak bu noktada araştırarak bulduğunuz ya da birilerinden duyduğunuz medikal yöntemleri denemek doğru bir davranış değildir. Bilinçsizce kullanılan boy uzatma hapları çocuğunuz için ciddi sağlık riskleri oluşturabilmektedir. Bu yüzden yalnızca doktorunuz tarafından reçete edilen bir ilaç ya da büyüme hormonu tedavisi varsa yine doktorunuz kontrolünde kullanmanız oldukça önemlidir.
Ergenlik Sonrasında Boy Uzatmak
Ergenlik sonrasında boy uzaması en çok merak edilen konulardan birisidir ve ne yazık ki bu konuda doğru bilinen pek çok yanlış söz konusudur. Öncelikli olarak şunu belirtmek isteriz ki, ergenlikten sonra herhangi bir ilaç, beslenme düzeni ya da egzersiz çeşidi boy uzamasına katkı sağlamamaktadır. Bunun ana sebebi ise vücudumuzda bulunan ve boyumuzun uzamasını sağlayan büyüme plaklarının kapanmış olmasıdır. Ergenlik sonrasında boy uzatmanın kalıcı tek yolu boy uzatma ameliyatıdır. Boy uzatma ameliyatı ise üzerinde araştırılma yapılması ve doktorla görüşülmesi gereken ciddi bir operasyondur.
İlaç noktası hakkında da tekrar belirtmek isteriz ki yetişkinler (ergenliğini tamamlamış kişiler) tarafından kullanılan boy uzatma ilaçlarının boy uzamasına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır. Bunun sebebi de direkt olarak büyüme plaklarının kapanmış olmasıdır. Doktor kontrolünde kullanılmayan bu tarz ilaçlar kişilerde başka sağlık problemlerine de sebep olabileceğinden dolayı kullanılmaları sakıncalıdır. Eğer doktor kontrolü dışında boy uzatma ilacı kullandıysanız, kontrol amaçlı bir doktorla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Boy Uzatma İlacı Kaç Yaşında Kullanılır?
Doktor tarafından önerilmeyen hiçbir ilaç için yaş sınırı vermek doğru ve mümkün değildir. İlaç kullanımı hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kullanacağı rahatsızlığı ve de diğer pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden yalnızca araştırma yapılarak ilaç kullanımı doğru bir davranış değildir. Yalnızca doktorunuzun reçete ettiği durumlarda ilaç kullanmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Boy Uzatma Ameliyatı
Boy uzatma ameliyatı, kişinin boyunu artırmak amacıyla yapılan cerrahi bir işlemdir. Genellikle tıbbi bir rahatsızlığa bağlı olarak yapılan boy uzatma ameliyatı, bazı durumlarda tamamen estetik amaçlarla da tercih edilebilir. Örneğin, cücelik veya tek bacak kısalığı gibi durumlarda tamamen tedavi amaçlı olarak yapılabilirken, boyunun kısa olduğunu düşünen bireyler için opsiyonel bir seçenek olarak da düşünülebilir.
Ancak, boy uzatma ameliyatı düşünen hastaların öncelikle gerekli sağlık muayenelerini olumlu bir şekilde tamamlamaları önemlidir. Bu muayeneler genellikle hastanın kemik sağlığı, kan sonuçları, radyolojik görüntülemeler ve genel sağlık durumunu içerir. Ameliyat için başvuran hastanın bu sonuçları değerlendirilir ve doktor, hastanın ameliyat için uygun olup olmadığına karar verir.
Bu noktada, boy uzatma ameliyatıyla ilgili karar vermeden önce doktorun tavsiyelerini dikkate almak önemlidir. Ameliyatın riskleri, sonuçları ve potansiyel komplikasyonları hakkında detaylı bir şekilde bilgi almak da önemlidir. Süreçle ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz YouTube sayfamızı takip edebilirsiniz.