Boy uzatma iğnesi ile ilgili vereceğimiz yanıtlar yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Biz Boy Uzatma Ameliyatı ekibi olarak, bu tür yöntemleri benimsemediğimizi belirtmek isteriz. Kısa boyluluk problemi yaşayanlar için tek çözümümüz boy uzatma cerrahisidir ve başka bir tedavi yöntemi uygulamamız bulunmamaktadır.
Bazı bireyler mevcut boylarından memnun olmadıkları için doğal ya da tıbbi boy uzatma yöntemlerine başvurabilmektedirler. Bu durumda karşımıza çeşitli egzersizler, beslenme rutinleri, uyku düzeni, ilaçlar, ameliyat ya da bugünkü yazımızda bahsedeceğimiz üzere boy uzatma iğnesi ya da bir diğer deyişle boy hormonu iğnesi çıkmaktadır. Bu saydığımız her yöntemin farklı kullanım zamanları ve etkileri mevcuttur. Bu yüzden özellikle tıbbi yöntemlere başvurmadan önce bu noktalarda ciddi bir araştırma yapmanız ve doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Bugünkü yazımızda sizler için boy uzatma iğnesi gerçek mi? ve boy uzatma iğnesi kaç cm uzatır? ya da boy uzatma iğnesi kaç yaşına kadar yapılır? gibi sorulara yanıt vereceğiz.
Boy Uzatma İğnesi Nedir?
Boy hormonu iğnesi genellikle büyüme hormonu eksikliği, Turner sendromu ya da kronik böbrek rahatsızlığı sebebiyle büyüme ve gelişme problemleriyle karşı karşıya kalan çocuklar için doktor tarafından reçete edilmektedir. Boy uzatma iğnesi olarak adlandırılan bu tedavi, sentetik büyüme hormonu içerir ve çocuğun büyüme sürecini desteklemek için düzenli aralıklarla subkutan (deri altı) enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bu tedavinin amacı, çocukların normal büyüme oranlarını yakalamalarına ve genetik potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmaktır.
Ancak, boy uzatma iğnesi yönteminin bazı yan etkileri olabileceği için herkese uygun bir tedavi yöntemi değildir. Bu sürecin ciddi bir tedavi yöntemi olduğu unutulmamalı ve mutlaka bir uzman doktorla görüşülmesi gerekmektedir.
Kimler Boy Uzatma İğnesi Olabilir?
Boy uzatma iğnesi ile ilgili doğru bilinen pek çok yanlış vardır, bunların ilk başında ise bu iğneyi büyüklerin de olabileceğinin zannedilmesi gelmektedir. Ancak boy uzatma iğnesi yetişkinlerin kullanımına uygun değildir ve ancak doktorun reçete ettiği çocuklar için kullanılabilmektedir.
Boy uzatma iğnesi, kronik böbrek yetmezliği, Turner sendromu, büyüme hormonu eksikliği ve prader-willi sendromu gibi rahatsızlıklara sahip çocuklar için tercih edilen bir hormon tedavisidir. Ancak ne yazık ki bu konuyla ilgili bilinen en büyük yanlış bu tedavi yönteminin yetişkinler için de kullanılabileceğidir.
Kısa boylu olduğunu düşünen ve bu yüzden boy hormonu iğnesi kullanmak isteyen yetişkinlere bu durumun doğru bilinen bir yanlış olduğunu ve yetişkinler için boy uzatmanın bu kadar kolay olmadığını söylemeliyiz. Ergenlik çağını tamamlamış bireylerin vücudunda bulunan ve boylarının uzamasını sağlayan büyüme plakları kapanır. Bu plakların kapanmasıyla birlikte ise boy uzaması durur ve dışarıdan uygulayacağınız doğal ya da tıbbi hiçbir yöntem boy uzamanıza katkı sağlamaz. Bu yüzden de boy hormonu iğnesi doktorlar tarafından yetişkinlere reçete edilmez.
Eğer boyunuzu uzatmak istiyor ve bu noktada bir çözüm arıyorsanız sizlere önerebileceğimiz tek yöntem boy uzatma ameliyatıdır. Yetişkinler için boy uzatma ameliyatı dışında kullanılacak hiçbir yöntem faydalı olmayacaktır.
Boy Uzatma İğnesi Güvenli mi?
Boy hormonu iğnesi, büyüme bozukluğu olan çocuklarda ve bazı özel durumları olan yetişkinlerde kullanılan önemli bir tıbbi uygulamadır. Ancak bu tedavi, potansiyel sağlık riskleri taşıyabileceğinden, sadece doktor gözetiminde ve reçete ile uygulanmalıdır.
Doktorunuz, hastanın ihtiyaçlarına uygun dozları belirlemek için ayrıntılı tıbbi muayeneler yapacaktır. Bu tedavi, yanlış kişilere veya yanlış dozlarda uygulandığında, kalp kası yapısında ve işlevinde bozulmalara yol açabilir ve aşırı büyüme durumu olan Akromegali gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu nedenle, büyüme hormonu tedavisinin yalnızca yetkili bir sağlık profesyoneli tarafından belirlenen ve takip edilen bir tedavi planı çerçevesinde kullanılması şarttır. Yanlış ya da aşırı doz kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Her hastanın durumu farklı olduğu için, tedavi süreci kişiye özel olarak yürütülmelidir.
Ergenlikten Sonra Boy Uzatmak Mümkün mü?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere boy uzatma iğnesi ergenliğini tamamlamamış çocuklar için doktor kontrolünde uygulanmaktadır. Ancak ergenlik çağını tamamlamış kişiler için herhangi bir yöntem ya da boy uzatma iğnesi etkili değildir.
Ergenlik çağını tamamlamış bireylerin boyunu kalıcı olarak uzatmanın bilinen tek etkili yolu boy uzatma ameliyatıdır. Ergenlik döneminin sonunda vücudumuzdaki büyüme plakları kapanır ve bu nedenle bu yaşta boy uzatmak için doğal veya diğer tıbbi yöntemlerin bir etkisi olmaz. Bu sebeple, gerçekten boyunu uzatmayı düşünen yetişkin bireyler için ameliyat, en etkili ve kalıcı çözüm olarak ön plana çıkar. Eğer boy uzatma ameliyatı hakkında bilgi almak isterseniz aşağıda paylaştığımız videomuza göz atabilir ya da direkt olarak hasta temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
- Boy uzatma iğnesi kaç yaşına kadar yapılabilir?
Boy uzatma iğnesi, endokrinoloji uzmanları tarafından belirli tıbbi durumlar için reçete edilir ve tedavi genellikle çocukluk döneminde başlar, fakat sonlandırılacağı zaman konusunda kesin bir yaş sınırı yoktur. - Büyüme hormonu iğnesi ne kadar boy uzatır?
Boy hormonu iğnesi tedavinin etkisi, başlangıçta çocuğun boyunun ne kadar düşük olduğuna, tedaviye ne kadar erken başlandığına, tedavinin süresine, dozajına, çocuğun tedaviye yanıtına ve altta yatan sağlık durumlarına göre değişir. Bu yüzden bu konuda net bir oran vermek doğru değildir. - Boy uzatma iğnesi kimler kullanabilir?
Boy uzatma iğnesi; büyüme hormonu eksikliği, turner sendromu, prader-willi sendromu ve kronik böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara sahip olan çocuklara doktor tarafından reçete edilerek kullanılan bir hormon tedavisidir.
346 Yorum