İçindekiler
ToggleSGK Hangi Durumlarda Hastalıkları / Ameliyatları Karşılıyor?
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) 1946 yılında faaliyete geçtiğinden beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır. Ancak 16 Mayıs 2016 tarihinden itibaren SGK – Bağkur ve emekli sandığının tek çatı altında idare edilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiştir.
SGK neredeyse her hastalığınızın tedavisini anlaşmalı olduğu hastanelerde karşılayabilir. Ayrıca herhangi bir acil durumda (kaza, apandist patlaması gibi hayati önem taşıyan meselelerde) fark ücreti almadan tamamen ücretsiz bir şekilde hastaneden çıkabilirsiniz.
Boy Uzatma Ameliyatını SGK Karşılıyor mu?
Öncelikle, SGK veya benzeri sağlık sigortalarının kapsamına giren tedavilerin genellikle tıbbi ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapıldığını belirtmek isteriz. Yani olacağınız ameliyatın bir tıbbi endikasyonu veya sağlık sorunu nedeniyle yapılması gerekmektedir. Söz konusu boy uzatma ameliyatı olduğunda ise burada verebileceğimiz iki farklı yanıt mevcuttur:
İlk olarak şunu belirtmeliyiz ki boy uzatma ameliyatları daha çok kişisel tercihlere ve estetik kaygılara yönelik olarak gerçekleştirilen cerrahi işlemlerdir. Bu gibi durumlarda kişinin sağlığı açısından olumsuz bir durum olmadığı için ameliyat masrafları SGK tarafından karşılanmamaktadır. Özetle eğer estetik ve güzellik amacıyla boy uzatma ameliyatı olmayı düşünüyorsanız bu noktada SGK’dan faydalanmanız mümkün değildir.
Ancak bazı istisnai durumlarda boy kısalığı, sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu tür durumlarda boy uzatma ameliyatı tıbbi bir endikasyonla (cücelik, tek bacak kısalığı/uzunluğu) düşünülebilir. Bu durumda, ameliyatın SGK veya benzeri sağlık sigortası tarafından karşılanıp karşılanmayacağına doktorunuz ve sigorta kuruluşunuzla iletişim kurarak netlik kazandırabilirsiniz.
Özetle, boy uzatma ameliyatının SGK tarafından karşılanıp karşılanmayacağına dair kesin bir yanıt vermek mümkün değildir, çünkü bu durum bir dizi faktöre ve tıbbi gerekliliklere bağlıdır. Eğer boy uzatma ameliyatı olmayı düşünüyorsanız bu konuyu olmak istediğiniz hastane, doktor ve sigorta kuruluşuyla görüşmeniz gerekmektedir.
Hangi Durumlarda Boy Uzatma Ameliyatı Gerekebilir?
Boy uzatma ameliyatının hangi durumlarda gerekli olduğu hastanın tercihine göre değişiklik gösterebilmektedir. Hasta mevcut boyundan sağlığı açısından problem olmaksızın memnun değilse ve boy ameliyatı olmak istiyorsa bu tamamen kişisel bir tercihtir. Ancak cücelik ya da tek bacağın kısa olması gibi bir rahatsızlık sebebiyle olmak istiyorsa, bu noktada kişinin gündelik yaşamını etkileyen ciddi bir sağlık problemi olduğundan dolayı ameliyatın gerekli olduğu söylenebilir.
Boy Uzatma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Yapılacak yere ve işleme bağlı olarak değişkenlik gösteren bu operasyonlarda süre 1.5 ile 4 saat arası değişiklik göstermektedir.
Boy Uzatma Ameliyatının Şartları Nelerdir?
Boy uzatma ameliyatı olabilmek için öncelikli olarak bir doktorla görüşerek gerekli tüm muayenelerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Bu noktada doktorunuz sizden detaylı bazı testler isteyecektir. Tüm bu kriterler birlikte değerlendirildikten sonra ise doktorunuz ameliyata uygunluğunuza karar vererek süreci başlatacaktır. Bu şartlar arasından şu örnekleri vermemiz mümkündür;
1. Yaş: Büyüme plakları kapanmamış bireylerin boy uzatma ameliyatı olması mümkün değildir. Büyüme plaklarının kapanması ise kişiden kişiye değişiklik gösterse de ortalama olarak 18-19 yaşını bulabilir. Bu noktada en doğru bilgiyi gerekli kontrollerinizden sonra doktorunuzdan alabilirsiniz.
2. Genel sağlık durumu: Doktorunuz bu noktada sizden kan tahlili, kemik sağlığı ve metabolizmanıza yönelik bazı testler isteyecektir. Bu testlerinizin sonucu yine doktorunuz tarafından değerlendirildikten sonra ameliyata uygunluğunuza karar verilmiş olacaktır.
3. Psikolojik durum: Boy uzatma ameliyatının iyileşme süreci diğer ameliyat türlerine göre daha uzun ve zorludur. Bu noktada ise hastanın bu sürece kendini adapte edebilmiş olması psikolojik sağlığı açısından oldukça kritiktir. Bu yüzden de hastalara ameliyat öncesinde gerekli tüm bilgilendirmelerin yapılması ve hem ameliyat öncesinde hem de sonrasında psikolojik desteğin sağlanması çok önemlidir.
Boy Uzatma Ameliyatı Sonrasında Neler Olur?
Boy uzatma ameliyatından sonraki süreç genellikle pek çok hasta tarafından merak edilmektedir. Bu noktada verilebilecek en doğru yanıt bu sürecin hem uzun hem de yoğun bir fizik tedaviyle destekleneceği bir süreç olduğudur.
Ameliyat sonrasında hem doktorunuz hem fizik tedavi ekipleri hem de hasta danışmanları sizlere destek olmak için bekliyor olacaklardır. Ayrıca yine bu süreçte beslenmenize dikkat etmeniz için bir diyetisyen hekim ve psikolojik sağlığınız için de bir psikolog desteği oldukça önemlidir.
Boy Uzatma Ameliyatının Olası Riskleri
Her ameliyatın olduğu gibi boy uzatma ameliyatlarının da riskleri mevcuttur. Ancak bu riskler her hasta için de söz konusu değildir. Tedavilerini aksatmayan ve hijyen noktasında dikkatli olan hastalar bu risklerle pek de karşı karşıya kalmamaktadır.
- Enfeksiyon,
- Ödem,
- Ameliyat bölgesinde kanama,
- Kan birikmesi,
- Morluklar,
- Yürürken aksama.
Bu gibi olası durumlar halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir.
+90 505 091 66 09 Telefon numarası üzerinden hasta yönlendirme danışmanı ile whatsapp veya sesli görüşme yoluyla irtibat kurabilir bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Boy uzatma ameliyatı hakkında daha fazla bilgi için Boy Uzatma Ameliyatı Nedir? makalemizi okuyabilirsiniz ve boy uzatma egzersizleri ile ilgili “Boy Uzatma Egzersizleri” makalemize de göz atmayı unutmayın.
88 Yorum