Boy uzatma ameliyatlarında hastaların yoğun olarak tercih ettiği LON yöntemi hakkında merak edilen pek çok soru vardır. Ameliyat olmayı düşünen kişilerin süreci daha doğru bir şekilde öğrenebilmesi ve değerlendirebilmesi için ise yönteme hakim olmaları çok önemlidir. Bu yazımızda sizler için LON yöntemiyle ilgili tüm merak edilenlerin detaylarından bahsettik ve en çok merak edilen soruları derledik. Aklınıza takılan başka sorunuz olursa yorum kısmına iletebilir ya da direkt olarak hasta temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Sorularımıza geçmeden önce ise boy uzatma ameliyatının ciddi bir cerrahi operasyon olduğunu belirtmek isteriz. Özellikle ameliyat sonrasında hastaları uzun bir fizik tedavi sürecinin beklediğini ve bu süreçte bazı ağrılar yaşanabileceğini de önceden bilmek ameliyatı düşünen kişiler için oldukça önemlidir. Konuyla ilgili atılabilecek en doğru adım alanında uzman kişilerle görüşerek bilgi sahibi olmaktır. Dilerseniz YouTube sayfamız üzerinden Doçent doktorumuz Yunus Öç’ün bilgilendirme videolarını izleyebilir ve hasta röportajlarımızı takip edebilirsiniz.
- Boy uzatma ameliyatında LON yöntemini tercih eden bir hasta ameliyat sonrası kaç gün yürüyemez?LON yöntemiyle ameliyat olmuş hastalar ameliyattan sonraki gün hemşirelerin eşliğinde tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için ayağa kalkmaktadırlar. (İlk iki gün tek başlarına ihtiyaçlarını gidermeleri sakıncalıdır.)
- Ameliyat sonrasında hastalar hastanede ne kadar süre kalırlar?
Hastalar ameliyat sonrası 5. günde hastaneden taburcu edilmektedirler. Bu süreç içerisinde doktor ve sağlık personelleri hastanın genel durumunu kontrol etmekte ve fizik tedavi sürecini başlatmaktadır. - Fizik tedavi ne zaman başlar?
Fizik tedavi hastanede kalınan ikinci gün başlamaktadır. Fizyoterapistler eşliğinde hastalar ameliyattan sonraki 2.gün fizik tedavilerine başlayarak ilk hafta iki günde bir olacak şekilde fizik tedavi yapmaktadırlar. İlk hafta fizik tedavi seansları iki günde bir, ardından ise hasta otele (dileyen hastalar anlaşmalı olduğumuz otelde kalabilmektedir) geçtikten sonra hafta sonları hariç her gün yapılmaktadır. Ancak bazı hastalar uzama miktarına bağlı olarak daha fazla fizik tedaviye ihtiyaç duyabileceklerinden dolayı eğer doktor uygun görürse Cumartesi günleri de fizik tedavi alabilmektedirler. - Ameliyat sonrasında hasta tuvalet ihtiyacını nasıl karşılamaktadır?
Ameliyat sonrası ilk iki gün boyunca hastalar sonda kullanmaktadır, ancak isteyen hastalar için sonda kullanımı beş güne kadar uzatılabilir. Bu süreçte, ikinci günün başlarında fizik tedavi seansları başlar ve fizyoterapistler, hastayı tuvalet sürecine alıştırmak için gerekli eğitimi sağlarlar. Bu süreç, hastanın sonda kullanımını bırakıp normal tuvalet alışkanlıklarını yeniden kazanmasını desteklemek amacıyla gerçekleştirilir. - Ameliyattan sonra hasta nasıl duş almaktadır?
LON yöntemiyle bacak uzatma ameliyatları sırasında, bacağın dışında bir fiksatör kullanılır ve bu nedenle ameliyat sonrası uzama sürecinde bölgenin suyla temas etmesi istenmez. Bu, enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir. Hastalar, genellikle temizlik işlemlerini sadece bel ve üst vücut bölgesini ıslatacak şekilde gerçekleştirirler veya fiksatörlü bölgeyi korumak için özel poşetler kullanırlar. Bu tedbirler, hastaların ameliyat sonrası dönemi rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olur. - Fiksatör kullanımına bağlı olarak yaralı bölge enfekte olur mu?
Fiksatör kullanımında doğru ve düzenli pin dibi yara bakımı ile enfeksiyon riski minimize edilir. Dünyada boy uzatma ameliyatı yapan kliniklerinde sadece uzatmaya bağlı değil diğer ortopedik problemler için de fiksatör kullanımı tercih edilebilmektedir. Eğer ameliyat sonrasında hastanın pansumanları aksatılmadan yapılır ve fiksatörlü bölgeye su değdirilmezse enfeksiyon riski oldukça düşüktür. Bu noktada ise sürecin sağlıkla geçirilmesi için sağlık ekipleri gerekli tüm takip ve kontrolleri sağlamaktadır. - Hastalar bacaklarında fiksatör varken geceleri nasıl uyurlar?
LON yöntemiyle ameliyat olmayı düşünen hastaların en merak ettiği sorular arasında uyku düzenleri vardır. Bu yöntemle ameliyat olan hastaların bacaklarının dışında fiksatör bulunduğundan dolayı geceleri sırt üstü yatmaları gerekmektedir. Bazı hastalar, uyku sırasında bacaklarına yastıklar yerleştirerek hareketlerini sınırlayabilmektedirler. Fiksatör çıkarıldıktan sonra ise, yara iyileşmesine bağlı olarak, hastalar genellikle 3-4 hafta içinde eski uyku düzenlerine geri dönebilirler. - LON yönteminde hastalar bacaklarını nasıl uzatırlar?
LON yönteminde hastalar bacaklarını günlük manuel şekilde uzatmaktadırlar ancak bu zor bir işlem değildir. Fiksatör dışında bulunan alyan girişi sayesinde hastalar günde 4 kere olacak şekilde 6 saat arayla toplam 1mm uzama işlemini gerçekleştirmektedir. Genç bireylerde hızlı kaynama gözlemleniyorsa ve eklem hareket açıklığı fazla uzamaya uygun ise doktor günde 1.5 mm uzama yapılmasına izin vermektedir. - Fiksatör ne zaman çıkmaktadır?
Hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak 2.5-3 ay içerisinde fiksatör çıkmaktadır. Cihaz çıkarıldıktan sonra ise hastalar 2-3 ay kadar yürüyüşlerini destekli şekilde gerçekleştirmektedir; bunun ana sebepleri ise, tam yük verilecek kadar yeni kemik dokusunun henüz oluşmamış olması ve kas zayıflıkları denilebilir. Yeni oluşan kemik dokusuna bağlı olarak doktor kademeli olarak desteklerin bırakılmasını sağlamaktadır. - Hastalar ne zaman ülke veya yaşadığı şehirlere dönerler?
LON yönteminin en önemli hususlarından biri tedavi sürecinin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için bacaktaki fiksatör çıktıktan sonra ülke veya şehirlerine dönmeleridir. Fiksatörün çıkması ise 3 ay sürmektedir; bu yüzden de hastaların 3 aylık zaman dilimini içerisinde hastane ve doktora yakın olmaları oldukça önemlidir. Süreç boyunca bu alanda uzman terapistlerden fizik tedavi seansları alınmalı, yara bakımının doğru ve düzenli yapılması için hemşire takibinin yanı sıra uzama miktarı ve yeni kemik dokusunun oluşum hızını kontrol etmek için düzenli x-ray çekimi yapılması gerekmektedir. Hastalar kendi ülke veya şehirlerinde bu hizmetleri sağlamaları şartıyla uzaktan takibimiz ile süreci geçirebilmektedirler. - Ülkelerine döndükten sonra fizik tedavi ve x-ray çekimleri ne zamana kadar devam eder?
Ülkelerine dönen hastaların 1-3 ay arasında yakınlarında bulunan bir fizyoterapist ile fizik tedavilerine devam etmelerini tavsiye ediyoruz; ayrıca yürüme bandı gibi cihazlarla da günlük egzersiz yapmak iyileşme sürecinde önemlidir. (Kişisel egzersizlerden önce doktorunuza mutlaka danışmanız gerekmektedir.)
X-ray noktasında ise uzama dönemi boyunca hastaların 15 günde bir; uzama dönemi bittikten sonra 5-6 haftada bir ve sonraki süreçte ise doktorun önerdiği sıklıkta çektirmeleri önemlidir. - Hastalar ne zaman desteksiz yürümeye başlayabilir?
LON yöntemini tercih eden hastalar yaklaşık 5-6 ay içerisinde desteksiz yürümeye başlayabilmektedir. Bu noktada egzersizler ve kemiklerin kaynama hızı destekleri bırakmada büyük önem arz etmektedir. Hızlı kaynama gözlemlenen bireylerde doktor daha erken yük verilmesini isteyebilir. Geç kaynama gözlemlenen kişilere ise bir süre daha desteklerle kalmasını önermektedir. - Desteksiz yürümeye başladıktan sonra spora dönmek mümkün mü?
Ameliyat sonrası ilk hafta itibariyle, hastaların üst vücut çalışmaları yapmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Genel sağlık durumlarına bağlı olarak da, hastalar yaklaşık 5-6 ay içerisinde desteksiz olarak yürümeye başlayabilmektedirler. Ancak spor noktasında en doğru zaman ameliyattan sonra 9-12 aydır; erken ve ağır spor yapmak kaynama tamamlanmadığı sürece çivi eğilmesine sebep olabileceği için önerilmemektedir. - Hastalar ne zaman araba kullanabilirler?
Hasta bacak uzatma süreci bittikten sonraki süreç içerisinde doktor onayı ile kısa mesafelerde araba kullanmaya başlayabilmektedir. Ancak bu noktada hastanın kemik sağlığı ön planda olduğu için net bir zaman aralığı vermek mümkün değildir. En uygun tarihi doktor kontroller sonrası belirtmektedir.
Sık Sorulan Sorular
- LON method ne demek?
İngilizcesi “lengthening over nail” olan Lon yöntemi boy uzatma ameliyatlarında kullanılan yöntemlerden biridir. Son yıllarda, lon yönteminin ön plana çıkması, bu yöntemle yapılan ameliyatların sayısında önemli bir artışa neden olmuştur. - 10cm uzamak için ne yapılmalı?
Ergenliği tamamlamış kişilerin boyunu uzatması için mevcut tek yöntem boy uzatma ameliyatıdır. Ancak 10cm uzama elde etmek herkes için mümkün değildir. Bu durum kişiden kişiye değişmektedir; bu yüzden de 10cm uzamanın mümkün olup olmadığı doktor kontrollerinden sonra belli olmaktadır. - 27 yaşından sonra boy uzar mı?
Ergenliğin bitişi itibariyle vücudumuzda bulunan ve boy uzamasına yardımcı büyüme plakları kapanmaktadır. Bu plaklar kapandıktan sonra artık doğal yollarla boy uzamamaktadır. Bu sebeple de 27 yaşından sonra boy uzaması mümkün değildir.