Günümüz tıp alanında, boy uzatma ameliyatları, teknolojik gelişmelerle birlikte yeni ve etkili yöntemler sunmaktadır. Bu alandaki en yaygın iki yöntem, Kombine/Lon (Lengthening Over Nails) ve Precice 2’dir. Her iki yöntem de farklı teknikler kullanılarak bireylerin boyunu uzatma hedeflerine ulaşmalarını sağlamaktadır. LON yöntemi, hem dahili (intramedullary nail) hem de harici (external fixator) cihazları bir arada kullanırken, Precice 2 tamamen içsel bir sistemle çalışır. Bu yazıda, LON ve Precice 2 yöntemlerinin temel özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Eğer siz de boy uzatma ameliyatı olmayı düşünüyor ve bu noktada yöntemler hakkında araştırma yapıyorsanız web sitemizdeki diğer yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Boy uzatma ameliyatı özellikle son birkaç yıldır yaygın olarak yapılmaya başlanmış olsa da ameliyat olmayı düşünen bireylerin olası tüm durumları göz önünde bulundurmaları oldukça önemlidir. Bu ciddi bir cerrahi operasyondur ve iyileşme süreci diğer ameliyat türlerine göre çok daha uzun ve zorlu olabilmektedir. Bu yüzden de alanında uzman bir doktorla görüşmek ve ameliyata uygun olup olmadığınız hakkında gerekli kontrol ve muayenelerinizin yapılması çok önemlidir.
Kombine/LON Yöntemi Nedir?
LON yöntemi bacak uzatma ameliyatlarında kullanılan mevcut yöntemlerden biridir. İsminden de anlaşılabileceği üzere, bu yöntemde hem intramedüler bir çivi hem de eksternal fiksatör birlikte kullanılmaktadır. Hasta, eksternal fiksatör kullanıldığında, bu cihazın cilde dışarıdan takılması ve bakımının daha zor olması nedeniyle, bir ölçüde konfor ve estetikten ödün vermek durumunda kalabilmektedir. Ancak bununla birlikte LON yöntemi bacak uzunluğunun güvenilir bir şekilde artırılmasına olanak tanır. LON yönteminin hastalar tarafından tercih edilmesinin en belirgin sebebi bacak dışında bir fiksatör bulunsa dahi destekli yürüyüş imkanının olmasıdır. Ayrıca Precice gibi dahili çivilere kıyasla çok daha ekonomik bir seçenektir. LON yönteminin uygulanma aşaması şu şekilde özetlenebilir;
- İlk olarak, bacakta istenilen kemik seviyesinde bir osteotomi (kemik kesme) işlemi gerçekleştirilmektedir.
- Kemik uzunluğunu artırma işlemi sırasında, intramedüler çivi, kemik segmentlerini sabit tutmak amacıyla kemik boşluğunun içerisine konumlandırılır ve böylece dahili bir destek görevi görür.
- Kemik uzatma işleminde kullanılan eksternal fiksatör, derinin dışına yerleştirilerek kemiklere sabitlenir ve sürecin kontrol edilmesini sağlar.
- Ameliyat sonrasında, kemik her gün cihaz ayarlarına göre belli bir mesafe (genellikle 1 milimetre) kadar uzaklaştırılır. Bu boşluğu vücut yeni kemik dokusu oluşturarak doldurur, bu sayede bacak uzunluğu artar.
- Hedeflenen bacak uzunluğuna ulaşıldığında, uzatma işlemi sonlandırılır ve yeni uzatılmış kemiklerin iyileşmesine zaman verilir. Bu konsolidasyon (sertleşme) aşamasında, hastalar genellikle yavaş yavaş kendi ağırlıklarını eksternal fiksatöre yükleyerek yürüyebilme yeteneğini kazanırlar.
- Ameliyattan 2.5-3 ay sonra fiksatör çıkartılmaktadır ve 2-3 ay daha destekli şekilde yürümeye devam edilmektedir. Ameliyat tarihinden itibaren 5-6 ay sonra desteksiz yürümeler başlamaktadır.
Precice 2 Nedir?
Precice 2, bacak uzatma operasyonlarında kullanılan, tamamen içsel bir ileri teknoloji uzatma cihazıdır. Bu sistemin benzersizliği, uzatma sürecinin, cildin dışında herhangi bir ek cihaz olmaksızın, manyetik bir uzaktan kumanda ile içeriden kontrol edilebilmesinden kaynaklanmaktadır. Kullanılan cihaz sebebiyle bu yöntemin maliyeti LON yöntemine kıyasla biraz daha pahalıdır. Hastaların precice yöntemini tercih etmelerinin en belirgin sebebi bacak dışarısından LON yönteminden farklı olarak bir dış fiksatör bulunmaması ve buna bağlı olarak pansuman ve hijyen noktasında en kritik dönemin ilk 15 gün olmasıdır. Ameliyat sonrasındaki 15 günün ardından hastaların pansumanları tamamlanmaktadır, bu durum da hijyen anlamında oluşabilecek problemleri ortadan kaldırmaktadır. Precice 2 kullanımı şu şekilde özetlenebilir;
- Hasta genel anestezi altındayken, kemiklerde (femur veya tibia) gerçekleştirilen minimal invaziv bir işlemle, Precice 2 çivisi kemik kanalına yerleştirilir.
- Cihaz, içinde bir uzatma çubuğu barındırır ve bu çubuk, manyetik bir uzaktan kumanda kullanılarak etkinleştirilebilir, böylece her gün yaklaşık 1 milimetre kadar kemik uzaması gerçekleştirilir.
- Ameliyatın ardından birkaç gün beklendikten sonra, doktorun gözetiminde günlük kemik uzatma işlemine başlanır. İstenilen uzunluğa ulaşıncaya kadar, her gün kemik yaklaşık 1 milimetre oranında uzatılır.
- İstenilen uzunluğa varıldığında, uzatma işlemi sonlandırılır ve yeni oluşan kemik dokusunun sertleşip olgunlaşması için iyileşme aşamasına geçilir. Bu fazda, kemiklerin tam iyileşmesi ve hastanın ağırlığını destekleyecek kadar güçlenmesi hedeflenir.
- Kemiklerin kaynaması tamamlandıktan sonra, uzatma cihazı (çivi), vücut içinde kalabilir ya da gerek görüldüğünde çıkarılabilir.
Kombine/LON ve Precice Karşılaştırma
LON ve Precice boy uzatma ameliyatlarında aktif olarak kullanılan yöntemlerdir. LON ve Precice 2 arasındaki fark ise hastalar tarafından oldukça merak edilmektedir. Aşağıdaki tablomuzdan bu iki yöntem arasındaki farkları inceleyebilirsiniz.
Özellikler | Kombine/LON | Precice 2 |
Uzama Sürecinde Yürüme | Destekli yürüme mümkün | İlk 2-3 ay temel ihtiyaçlar dışında yürüme mümkün değil |
Görünüm | Fiksatör mevcut | Fiksatör mevcut değil İç cihaz (iç çivi + kumanda) |
Desteksiz yürüme | 5-6 ay | 6-7 ay |
Ağrı | Fiksatöre bağlı ağrılar yaşanabilir | Diğer yönteme göre daha az ağrı gözlemlenmektedir |
Tam İyileşme | 9-12 ay | 9-12 ay |
Maksimum Uzama | Femur 6-8 / Tibia 5-7 | Femur 6-8 / Tibia 5-7 |
Yara Bakımı | Düzenli pansuman | İlk 2-3 hafta sonrasında yara kapanır |
Boy uzatma ameliyatı olmayı düşünen hastaların hem LON hem de Precice 2 yöntemi hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları karar verme aşamasında oldukça önemlidir. Her iki yönteminde kendi içlerinde belirli avantajları ve dezavantajları söz konusudur; bu yüzden hastaların bilinçli karar vermeleri iyileşme süreçlerini doğrudan etkileyecek unsurlardan biridir. Boy uzatma ameliyatı olmaya karar veren kişilerin ilk olarak doktor muayenelerini olumlu şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Bu noktada doktorunuz detaylı kan testleri, x-ray görüntüleri, genel sağlık kontrolu ve kemik sağlınızı ölçmek amacıyla belirli testler isteyecektir ve sizleri ameliyatın tüm süreçlerine dair detaylı şekilde bilgilendirecektir. Bunların sonucunda ameliyata uygun olduğunuza karar verirse de ameliyat hazırlık süreçleriniz başlayacaktır. Unutmamalısınız ki boy uzatma ameliyatı ciddi bir operasyondur ve her aşaması büyük bir ciddiyetle göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıdaki videomuzda ameliyatı tecrübe etmiş hastamızın röportajını izleyebilirsiniz. Sürece dair daha objektif ve doğru bilgilere hastalar aracılığıyla ulaşmanız aklınızdaki soruların giderilmesi için de oldukça faydalı olacaktır. Hasta röportajlarımızın devamı ve ameliyat süreciyle ilgili bilgilendirme videoları için YouTube hesabımızı takip edebilir ve diğer merak ettikleriniz için ise doğrudan hasta temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Ameliyatla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “Boy uzatma ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.