Boy uzatma ameliyatı uzun bir süreçten oluşmaktadır ve bu ameliyatı geçirecek hastanın belirli bir kilo ve kas yapısına uygun olması sürecinin daha sağlıklı ve rahat geçmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Yazının devamında bu ölçütlerin ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenebileceksiniz.
Öncelikle kas yapısından bahsetmek istiyoruz.
Hem üst, hem de alt bacaklarda kas kütlesinin fazla miktarda olması iyi değildir. Boy uzatmada kas kitlesi normal olmalıdır. Bunun sebebi, artan kemik boyuyla beraber kaslar da esnemek zorunda kalırlar ve kemik de yeni boyuna adapte olmaya çalışırken kas kütlesi az olanlar bu uzama kapasitesine gereğinden çabuk ulaşır ve bu da istedikleri uzunluğa ulaşmalarını engelleyebilir. Kas kitlesi fazla olanlarda ise normal esnemeninin üstüne boy uzatmanın esnemesi fazla esnemeyle beraber eğriliğe sebep olabilir.
Hastanın kas elastikiyeti, boy uzatma ameliyatı için kas miktarından da önemlidir. Tendonlar, ligamentler gibi yumuşak dokular ne kadar esnek olursa, boy uzatma için o kadar elverişli olur. Bu yüzden ameliyat öncesi süreçte esneme hareketlerini düzenli olarak yapmak büyük önem taşır.
Ameliyat öncesi esneme hareketlerinin olduğu pdf’i hasta temsilcimizden isteyebilirsiniz.
Hastanın üst bölgesinin yani gövdesi, karnı, kolları ve sırtının kas yapısı ise ne kadar kaslı ve güçlü olursa o kadar iyidir çünkü süreç boyunca hastanın alt vücudu kısıtlı olacaktır ve tüm güç gerektiren hareketler üst vücut tarafından gerçekleştirilecektir. Süreç boyunca hastalara aynı zamanda üstü vücudu çalıştırıp güçlendiren egzersizler de yapmalarını öneriyoruz.
Örneğin walker ya da diğer ismiyle yürüteçle yürüme sırasında eğer hastanın biceps veya omuz kasları zayıfsa fazla uzun süre ayakta duramaz ve bu da fizik tedavisine engel olur. LON hastalarının, Precice hastalarına kıyasla daha uzun süre ayakta kalması gerekir çünkü Precice çivisi hassastır ve uzun süre ayakta durmaya izin vermez, Kombine yöntemdeki dış fiksatör ise daha uzun süre yük verilebilmesine imkan sağlar. Uzama süreci bittikten 1 ay sonra hastalar koltuk değneğine geçmektedirler. Fizik tedavi uzmanlarımız hastalara koltuk değneklerini nasıl kullanacağını ülkelerine dönmeden önce öğretilirler ve kalan süreci de bu şekilde rahatlıkla geçirebilmektedirler.
Üst bacak yani femur için hamstring, quadricep ve IT band kasları gevşek olmalı. Eğer bu kaslardan biri çok gerginse, doktor ameliyat sırasında bu kaslara ufak kesikler atarak gevşetebilmekte ve uzama sürecinin daha rahat geçirilmesini sağlayabilmektedir. Alt bacakta ise Aşil tendonunun gevşek olması önemlidir.
Eğer hasta ameliyat öncesinde profesyonel sporla uğraşıyorsa, ameliyat süreciyle beraber buna 1-1.5 yıl ara vermesi gerekmektedir, ne kadar ara vermesi gerektiği hastanın kemiklerinin kaynama hızına bağlıdır. “Boy Uzatma Ameliyatından Sonra Spor Yapılır Mı?” isimli yazımızda bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Doktorumuz hastanın kilo-boy oranını dikkate alarak ameliyattan önce kilo vermesini isteyebilir. Gereğinden fazla kilo, kemik kaynamasını geciktirebilir, ayağının üstüne fazla basamayacağı için de hastanın günlük yaşamına dönmesi gecikir. Precice ile boy uzatan hastaların kilosu destekli yürüme için en fazla 70 olmalıdır. Bacağa takılan çivinin kalınlığına bağlı olarak bu sayı 80’i de görebilmektedir ancak çivinin eğrilmesine sebep olabileceğinden tehlikelidir. Precice için ideal kilo 40-70 arasındadır.
Hasta temsilcimize danışıp doktorumuzla birlikte boyunuza oranla ideal kilonuzu öğrenebilirsiniz.