Boy Uzatma Ameliyatı İçin Doğru Zaman Nedir?

Hasta öncesi sonrası fotoğrafı Boy uzatma ameliyatı diğer ameliyat türleriyle kıyaslandığında çok daha zorlu ve uzun bir iyileşme sürecinin gerektiği bir cerrahi operasyondur. Bu ameliyatı hastalar ya tıbbi bir rahatsızlık sebebiyle (cücelik, tek bacak kısalığı gibi) ya da tamamen estetik sebeplerden ötürü tercih etmektedirler. Her iki durum için de ameliyatın ilerleyiş sürecinin zorlu ve uzun olduğunu en başından belirtmeliyiz. Söz konusu ne zaman yapılabileceği olduğunda ise bilmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Bu yazımızda sizler için hem biraz ameliyat sürecinden bahsedeceğiz hem de “Boy uzatma ameliyatı için en doğru zaman nedir?” sorusunu yanıtlayacağız. Yazımızın devamından ameliyat ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Kimler Boy Uzatma Ameliyatı Olur?

Bazı hastalar, tıbbi nedenlerle uzuv uzatma cerrahisi olmayı tercih ederler. Bu durumların örnekleri arasında cücelik, uzuv uzunluk farkı veya yaralanma ve enfeksiyon nedeniyle kemik kaybı bulunmaktadır. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, bu durumların hastaların günlük yaşamlarında önemli sorunlara neden olduğu, bu nedenle uzuv uzatma cerrahisine ihtiyaç duyabilecekleri bir noktaya geldiği söylenebilir.

  • Cücelik: Cücelik, kişilerin bazen doğuştan bazen de tıbbi başka bir sebepten ötürü boy ortalamasının oldukça altında olmaları durumudur. Erkekler genellikle 1.30cm altındayken, kadınlar ise 1.25cm altındadır. Bu boy aralıkları cücelik olarak tanımlanmaktadır.
  • Bacak Boyu Eşitsizlikleri: Bacak boyundaki eşitsizlik sağ ve sol bacak boyunun birbirinden farklı olmasını ifade eder. Bu rahatsızlığın tek bir sebebi yoktur; doğuştan kaynaklanabilir, kişi sonradan yaralanabilir, enfeksiyon geçirebilir ya da farklı bir rahatsızlık geçirmiş olabilir. Tüm bu faktörler bacak boyu eşitsizliğine sebep olabilmektedir. Bir bacağın diğerinden çok daha uzun olması, özellikle sırtta, kalçada veya dizlerde ağrıya veya hareket etmede sorunlara neden olmaktadır, bu durum ise hastaların gündelik hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir.
  • Enfeksiyon Ya Da Yaralanma Kaynaklı Kemik Kaybı: Bu durum genellikle kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelerek erimesi olarak tanımlanmaktadır. Kemiğin bir bölümünün kaybolduğu bu durumlarda, uzuv uzatma teknikleri kayıp kemiğin yenilenmesine ve uzvun uzunluğunun yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir.
  • Estetik Sebepler: Tıbbi rahatsızlıklarla hiç alakası olmayan estetik sebepler tamamen kişinin tercihine bağlı bacak uzatma ameliyatı olmasıdır. Kısa boylu ya da kısa olduğunu düşünen bireyler bu ameliyatı olmak isteyebilirler ancak ameliyatın gerçekleşebilmesi gerekli muayenelerden sonra doktorun kararına bağlıdır.

Boy Uzatma Ameliyatı için Uygun Yaş Nedir?

Boy uzatma ameliyatı özellikle son dönemlerde hem gençlerin hem de yetişkinlerin en merak ettiği konular arasındadır. Bu duruma bağlı olarak da yaş faktörü oldukça merak edilmekte fakat internet kaynaklarına bakıldığında net bir sonuç elde edilememektedir. Konuya giriş yapmadan önce ilk belirtmek istediğimiz nokta boy uzatma ameliyatının ergenlik çağını henüz tamamlamamış kişiler için uygun olmadığıdır. Eğer ergenlik çağında bir kişi ya da kendiniz için bu ameliyatı düşünüyorsanız en başından bu noktayı belirtmemiz faydalı olacaktır.

Bu durumun sebebini bilimsel bir şekilde açıklamamız gerekirse şunu söyleyebiliriz; vücudumuzda bulunan büyüme plakları ergenlik çağının tamamlanmasına kadar aktif rol almaya devam eder ve bu süreçte doğal yollarda büyümeye, gelişmeye ve uzamaya devam ederiz. Ancak ergenlik çağının bitişi itibariyle (ki bu ortalama olarak 18-21 yaş aralığına denk gelmektedir) bu büyüme plakları kapanır ve kişinin doğal yollarla gelişmesi ve uzaması bitmiş olur. Bu sebeple büyüme plakları açık olan kişiler bacak uzatma ameliyatına uygun değillerdir.

Söz konusu maksimum yaş olduğunda ise ortalama olarak 50-55 yaş civarını verebiliriz; bu yaşlardan sonraki süreçte kemiklerin kolajen üretimi azaldığından dolayı yeni kemik oluşumu daha zorlu ve de kemikler daha hassastır. Ancak yine de bu yaş aralığındaysanız ve boy uzatma ameliyatı olmak istiyorsanız doktorumuzdan randevu alabilirsiniz. Ameliyata uygun olup olmadığınız yapılacak gerekli tetkik ve muayenelerden sonra net olarak belli olacaktır.

Ergenlik Öncesindeki Çocukların Boyu Nasıl Uzar?

Öncelikli olarak şunu belirtmeliyiz ki eğer çocuğunuzun gelişimiyle alakalı herhangi bir rahatsızlığı yoksa bu noktada ilk yapmanız gereken şey yalnızca sağlıklı bir beslenme düzeni kurmak ve boy uzatmaya yardımcı spor rutini oluşturmaktır. Ayrıca düzenli bir spor rutini oluşturmak yalnızca boy uzamasına değil sağlıklı bir kas ve yağ oranı olmasına da katkı sağlamaktadır.

Ancak eğer sizdeki durum yukarıda bahsettiklerimizden farklıysa ve çocuğunuzun gelişimi açısından gerçekten bir aksilik olduğunu düşünüyorsanız bu noktada yapmanız gereken ilk şey bir doktorla görüşmektir.

Son olarak bu konuyla ilgili belirtmek istediğimiz husus ise büyüme hormonu kullanımıdır. Özellikle ebeveynler çok merak ettiği bir konu olan bu büyüme hormonu, doktor onayı dışında kullanılmamaktadır.

Büyüme Hormonu Tedavisi Nedir?

Büyüme hormonu tedavisi, büyüme hormonu eksikliği, Turner sendromu, kronik böbrek hastalığı ve büyüme geriliği gibi rahatsızlıkları olan çocuklara doktorlar tarafından reçete edilen bir tedavi yöntemidir. Ergenlik dönemini tamamlamış çocuklar için uygun olmasa da genellikle 2 yaşından büyük çocuklara uygulanan bu yöntemde büyüme plakları çok önemli bir rol oynar.

Çocuğunuzun boyunun kısa olduğunu düşündüğünüz için bu tedaviyi uygulamak doğru bir yöntem değildir; yalnızca gerçekten büyüme ve gelişme anlamında problem yaşayan çocuklar için uygun bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Doktorunuz gerekli tüm tetkikleri ve muayeneleri yaptıktan sonra çocuğunuz için bu yöntemin doğru olduğuna karar verirse süreci sizlerin onayıyla birlikte başlatabilir ancak bu durumun haricinde ebeveynin kararıyla uygulanacak bir yöntem değildir. Yanlış kullanım sonucunda çocuklarda olası yan etkiler söz konusudur.

Boy Uzatma Hapları Nedir?

Piyasada birçok yerde karşımıza çıkan boy uzatma hapları aslında göründüğü kadar masum değildir. Bu haplar boy uzamasına çok fazla katkı sağlamamasının yanı sıra kontrolsüz kullanıldığında kişilerin sağlığı için birçok olumsuz sonuca neden olabilir. Yetişkinlerin sıklıkla merak ettiği bir boy uzatma yöntemi olan bu hapları kullanırken doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Ancak şunu da tekrardan belirtmeliyiz ki ameliyat dışında hiçbir yöntem büyüme plakları kapandıktan sonra kalıcı boy uzaması sağlamaz. Ancak boy uzatma ameliyatı ciddi bir cerrahi operasyondur ve iyileşme süreci de diğer ameliyat türlerine kıyasla çok daha uzundur. Eğer bu ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, bir doktorla görüşüp sürece dair detayları öğrenebilir ve ameliyata uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Boy uzatma hapları ile ilgili belirtmek istediğimiz bir diğer nokta ise kesinlikle çocukların kullanımına uygun olmadığıdır. Büyüme plakaları henüz kapanmadığı için bu hapları düşünüyorsanız, bu fikirden kesinlikle vazgeçmelisiniz! Bu ilaçların çocuklarınız üzerinde ciddi yan etkileri olabilir, bu nedenle dikkatli olmak son derece önemlidir.

Boy Uzatma Ameliyatı için Doğru Zaman

Boy uzatma ameliyatı için özellikle şu yaşta olmanız gerekir gibi kesin bir yargıya varmak mümkün değildir ancak ergenlik çağınızı tamamladıysanız ve kronik herhangi bir rahatsızlığınız yoksa ameliyat için uygun bir hasta adayı olabilirsiniz. Eğer bu ameliyatı olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey bir doktorla görüşüp gerekli muayenelerinizi ve tahlillerinizi yaptırmanızdır. Bunların sonucuna ve doktorunuzun kararına göre de ameliyatınızın uygunluğu değerlendirilecektir. Her iki taraf için de şartlar olumluysa ameliyat sürecine başlayabilirsiniz.

Ameliyat hakkında daha detaylı bilgi almak ve birebir olarak süreci deneyimleyen hastaların görüşlerini dinlemek isterseniz yukarıdaki videomuza göz atabilir ya da TikTok hesabımızı takip edebilirsiniz. Ayrıca aklınıza takılan başka sorular varsa da bunlar için direkt olarak hasta temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Uzatma miktarı, uzatma süreci, yöntemlerin farkı, ameliyat riski hakkında bilgilendirileceksiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    2 Yorum

    • Yaylagül
      30 Ekim 2023, 20:46

      Merhaba kızım 16 yaşında ve 152 cm boy uzatma amelyatı düşünüyoruz yaşı uygunmu yada ne kadar beklemeliyiz kemik yaşı 15 çıktı vede amelyat maliyeti me kadar

      • Boy Ameliyatı
        31 Ekim 2023, 13:05

        Merhaba, öncelikle kızınızın büyüme plaklarının kapanıp kapanmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Eğer kapandıysa ameliyat düşünülebilir. Detaylar tarafınıza mail olarak gönderilmiştir.

    Whatsapp
    Online Görüşme

    Online
    Görüşme

    Canlı Destek Botu
    Online Görüşme

    Canlı
    Destek AI

    BoyAmeliyatı AI Asistan X

    Merhaba ben Türkiye'nin ilk boy uzatma ameliyatı şirketi olan BoyAmeliyatı ekibi tarafından yapılmış Dünya'nın ilk yapay zeka boy uzatma ameliyatı asistanıyım. Bana boy uzatma ameliyatıyla ilgili istediğiniz soruyu sorabilirsiniz..

    Bu konuşma, bir yapay zeka modeli ile gerçekleştirilmektedir. Yapay zeka tarafından verilen yanıtlar genel bilgilendirme amaçlıdır ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Kesin bilgi almak için lütfen hasta temsilcisi ile iletişime geçiniz.