Boy uzatma ameliyatı, kısa boylu bireylerin boyunu cerrahi yollarla uzatmayı amaçlayan bir prosedürdür. Bu ameliyat, bacak kemiklerini (genellikle femur veya tibia) keserek ve ardından bu kemikler arasında yeni kemik oluşumunu teşvik edecek şekilde uygulanmaktadır. Modern teknikler, hastaların genellikle 6-8 cm’ye kadar boy kazanmasına olanak tanır. Ancak, bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve her cerrahi işlemde olduğu gibi, boy uzatma ameliyatının da riskleri vardır. Potansiyel komplikasyonlar, enfeksiyon, kemik iyileşme sorunları ve sinir zararını içerebilir. Bu nedenle, bu ameliyatı düşünenlerin, konu hakkında tam bilgi sahibi olmaları ve deneyimli bir ortopedik cerrahla konsültasyon yapmaları oldukça önemlidir.
Ameliyat Öncesindeki Süreçte Hastaları Neler Beklemekte?
Ameliyat kararı verilmeden önce hastanın belirli sağlık testlerinden geçmesi gerekmektedir. Öncelikle vücut proporsiyonunun bozulmaması ve estetik açıdan uygun uzama miktarlarının belirlenebilmesi için x-ray ölçümü ve fiziksel muayene yapılmalıdır. Değerlendirmeler sonucunda doktorumuz kaç cm uzamanızın mümkün olabileceğini öngörmektedir. Sonrasında kemik içi boşluğunun kalınlığına ya da inceliğine göre kullanılacak malzemeler doktor tarafından belirlenir.
Eğer kronik rahatsızlığınız varsa oluşabilecek risklere karşı doktorunuz önlem amaçlı başka testler de isteyebilmektedir. Kronik rahatsızlığı olmayan hastaların ise detaylı kan testleri, ekg, anestezi, psikiyatri değerlendirmesinden geçmesi gerekir. X-ray sonuçları ve tüm bu diğer testler doktorumuz tarafından incelenerek ameliyata uygunluğunuzu belirlemektedir. Ameliyat öncesiyle ilgili detaylı süreç bilgilerine “ameliyat öncesi süreç” isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Testlerden Sonra Ameliyat Süreci Nasıl Devam Etmektedir?
Testlerinizde herhangi bir problem yoksa ameliyatınız genellikle ertesi gün olacak şekilde planlanmaktadır.
Ameliyat Yapılacak Bölge Neye Göre Seçilir ve Nasıl Gerçekleşir?
Bu durum doktorumuzun önerdiği ve sizin tercih ettiğiniz bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Kozmetik ameliyat olduğundan dolayı istekleriniz dikkate alınmaktadır. Kemik kalitesi ve kullanılacak çivi kalınlığı da ameliyat bölgesinin seçimini önemli ölçüde etkilemektedir. Örneğin üst bacak için kaynamanın daha hızlı görülebileceği bir noktadan doktorumuz kemik kesimi gerçekleştirerek içerisine intramedüler çivi yerleştirmektedir. Kombine yönteminde de dıştan fiksatör ve vida yardımıyla sabitlenmektedir. Ameliyatınız bu işlemler sonrasında tamamlanmış olmaktadır. Belirttiğimiz örneklerdeki yöntemlerin farklı olmasının sebebi seçilen ameliyat metotlarının da farklı olmasındandır. Seçilen ameliyat metotlarına göre ameliyat teknikliklerinde de bazı ufak farklılıklar mevcuttur.
Ameliyat Sonrasında Hastaları Neler Beklemektedir?
Hastanın ameliyatının ardından iyileşme süreci (yaklaşık 2-3 ay) boyunca bacak dışında fiksatör bulunmaktadır. Her gün alyan yardımı ile hasta 1 mm olacak şekilde uzamakta; fakat hızlı kaynama gözlemlenen bireyler ise doktor onayı ile günde 1.5 mm’e kadar çıkararak uzama sürecini daha erken bitirebilmektedir. Yaklaşık olarak 2-3 ay sürmekte olan bu uzama süreci boyunca düzenli olarak fizik tedavi ve pansuman desteğine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca 15 günde bir röntgen sonucuna göre kaç cm’e ulaşıldığı ve kaynama dokusunun durumu hakkında doktor değerlendirmeler yapmaktadır. Uzama süreci tamamlandıktan sonra ise bacak dışındaki fiksatör çıkarılmakta ve hasta 2-3 ay içerisinde normal hayata ve desteksiz yürüyüşlere başlamaktadır.
Ayrıca aşağıdaki videodan da ameliyat süreçleri hakkında bilgi edinebilirsiniz;
Eğer ameliyat süreci hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Youtube sayfamıza göz atabilir ya da başvuru formumuzu doldurarak hasta temsilcilerimizle birebir iletişim kurabilir ve dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz.