20’li yaşlarının başında olan Amerikalı hastamızın boy kısaltma ameliyatı süreci hem kendisi hem de ekibimiz için güzel ve sağlıklı bir deneyimdi. Boy kısaltma ameliyatı nedir merak ediyorsanız, öncelikle o yazımızı okumanızı ve sonrasında süreç tamamlandıktan sonra hazırladığımız bu yazıyı okumaya geçmenizi tavsiye ederiz.
Boy kısaltma ameliyatı iyileşme sürecinde doktorumuz ameliyattan sonraki ilk ayı hastamızın burada geçirmesini şiddetle tavsiye etmektedir çünkü eğer bir komplikasyon oluşacaksa bu ilk 1 ayki süreçte yaşanır, 1 ay tamamlandıktan sonra komplikasyon riski oldukça düşüktür.
Hastamız da ameliyattan sonraki bir aylık sürecini burada bizimle geçirdi, bu resimde hastanın dengede duruşunu görebilirsiniz.
Doktorumuz Yunus Öç, boy kısaltma ameliyatında farklı bir yöntem uyguluyor ve Amerikalı hastamızın ameliyatında da bu yöntemi kullandı. Diğer yazımızda da bahsettiğimiz gibi, bacak kısaltma ameliyatında oluşabilecek en büyük risklerden biri bacaklarda oluşabilecek kas imbalansı yani dengesizliğidir. Düşük bir ihtimal de olsa kas imbalansı oluşma riskine karşı doktorumuz kemiği keserken aynı zamanda kemiği delip çivi takıp üzerine fiksatör yerleştiriyor. Kas imbalansı fizik tedavi sürecinden sonra düzeltilemezse bu takılan fiksatör sayesinde bacak tekrar uzatılarak eski boyuna getirilebilir ve böylece komplikasyon tedavi edilmiş olur.
Hastamız süreç içinde hissettiği ağrıya dair şu cümleleri kullandı:
“Ben taburcu olduktan sonra ağrı kesici kullanmadım, kan sulandırıcı ve antibiyotik kullandım. Birkaç hafta bacaklarımda ödem oldu, biraz daha şişik gözüküyorlardı fakat o da bir süre sonra geçti.”
Doktorumuz hastanın ameliyattan hemen sonraki gün kan dolaşımını sağlamak için yürümesini istedi ve hastamız sorunsuzca yürümeyi başardı.
“Ameliyattan sonraki ilk hafta ile gitmeden önceki son haftamda yürümelerim arasında çok büyük bir fark vardı, şuanda çok daha rahat yürüyorum” diye hastamız ekledi.
Boy kısaltma ameliyatıyla ilgili bazı bilgileri eklemekte fayda var. Doktorumuz boy kısaltmada femurdan yani üst bacaktan yapmayı tercih ediyor çünkü tibiadan yani alt bacaktan yapılan kısaltmalarda sinir hasarı oluşma olasılığı yüksek. Ayrıca önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi bacaklar ameliyattan önce ince olmalı. Hastamıza doktorumuz ameliyattan önce biraz bacaklarının incelmesini önermişti. Bunun sebebi, boy kısaltma ameliyatından sonra kaslar yoğunlaşacak, tıpkı hortumun büzüşmesi gibi kas ve damarlar da büzüşecek ve bacak ne kadar ince olursa kasların normal haline dönmesi o kadar kolay olacaktır.
Bunları dikkate alarak ne kadar kısaltılacağına doktor ameliyat sırasında son kararını vermektedir çünkü 2 mm bile sağlık açısından farklılık yaratabilir. Ameliyattan önceki yapılan testlerle kesilebilecek miktar tahmin edilebiliyor ancak ameliyat sırasında fark edilenlerle beraber ufak kesim miktarı değişiklikleri olabiliyor.
Ameliyattan sonraki ilk 1-2 ay yoğun bir fizik tedavi alınması yürüme sağlığı açısından oldukça önemli, bu yüzden doktorumuz şiddetle o aylık süreçte burada kalınmasını önermektedir. Kas imblansının yanında embolizm riski de bu ameliyatta bulunmaktadır, bu yüzden 1-2 aylık iyileşme sürecinde oluşabilecek bu gibi komplikasyonlar oluşursa hızlıca tedavi edilmiş olur.
20’li yaşlarında olan Amerikalı hastamızın boy kısaltma ameliyatı süreci sağlıklı bir şekilde tamamlandı. Detaylara bu yazıdan ulaşabilirsiniz.