İçindekiler
Toggleİnsanlar büyürken uzuvları arasında uzunluk farklılıkları görülebilir. Bir kol diğerinden biraz daha uzun olabilir ya da bir bacak diğerinden birkaç milimetre daha kısa olabilir. Bununla birlikte, zaman zaman kemik çiftlerinin uzunlukları önemli ölçüde farklılık gösterebilir ve bu bacaklarda hareket zorluğuna ve sonunda ağrıya neden olabilir.
İşte bu tarz durumlar yaşanmaya başladığında bazı insanlar boy kısaltma ameliyatını düşünmeye başlar. Uzun ya da kısa kemiklerin tedavisi için kemik kısaltma ameliyatı kullanılan ilk tedavi yöntemi olmasa da, uzuv uzunluk farklılıklarını düzeltmeye yardımcı bir seçenektir. Kozmetik boy kısaltma ameliyatı, kozmetik boy uzatma ameliyatına kıyasla fazla yaygın değildir fakat istenildiği takdirde ve hasta da uygun şartları sağlıyorsa boy kısaltma ameliyatı kozmetik olarak gerçekleştirilebilmektedir.
17 Ocak 2023 tarihinde doktorumuz Yunus Öç tarafından Amerikalı hastamızla beraber ilk kozmetik boy kısaltma ameliyatımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ameliyatın detaylarını, resim ve videoları yazının devamında görebilirsiniz.
Kemik Kısaltma Ameliyatı
Kemik kısaltma ameliyatları, genellikle bir uzuv uzunluğu farklılığını tedavi etmek için kullanılır. Birkaç santimetre veya daha fazla olabilir ve büyük olasılıkla en çok bacaklarda fark edilir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi kozmetik amaçlı da yapılabilmektedir.
Birkaç ay veya hatta yıllar boyunca, uzuv uzunlukları arasında fark olan bir kişi, uzuvlarındaki farklılıklarını giysi veya ayakkabı gibi materyallerle telafi edebilir. Bununla birlikte, zamanla bu farklılık, ağrı ve yürüme veya koşma zorluğu gibi yan etkilere ve komplikasyonlara yol açabilir.
Kemik kısaltma ameliyatları, sadece bacaklara değil, eğer istenilirse kollara da yapılabilmektedir. Fakat bacak kemiklerinde yapılan ameliyatlar en yaygınıdır. Bacaklar söz konusu olduğunda, bir boy kısaltma ameliyatıyla en fazla sağlıklı bir şekilde 5.5 cm’ e kadar boy kısaltılabilmektedir.
Kısa kemiklerde kemiği uzatmak üzere kemik uzatma ameliyatı kullanılabilir. Bu aynı zamanda düzensiz uzuv uzunluklarının ortadan kaldırılmasına da yardımcı olur, ancak genel yüksekliği azaltmaz.
Boy Kısaltma Yöntemleri
Bacak kemiğinin uzunluğunu kısaltmak için iki tür ameliyat kullanılabilir. Cerrahınızın önerebileceği ameliyat, yaşınıza ve ulaşmak istediğiniz sonuca bağlıdır.
Epifizyodez
Epifizyodez, kemiklerin ucunda bulunan büyüme plaklarının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Büyüme plakları, insanlar yaş aldıkça sertleşen kemik malzemesi üretir.
Büyüme plakları eklemlerin içinde gözükmektedir
Bu işlem sırasında, bir cerrah, büyüme plaklarının genişlemesini önlemek veya yavaşlatmak için büyüme plaklarına delikler açar. Cerrah ayrıca ek kemik gelişimini önlemek için büyüme plaklarının etrafına metal bir plaka da koyabilir.
Uzuv Kısaltma Ameliyatı
İkinci prosedür uzuv kısaltma ameliyatı olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu ameliyat aslında bir kemiğin uzunluğunu kısaltır ve genel boyunuzu etkiler.
Bunu yapmak için cerrah uyluk kemiğinin veya femurun bir kısmını çıkarır, yani üst bacaktaki kemikten. Ardından, kalan kemik parçalarını iyileşene kadar bir arada tutmak için intramedüller çivi ile kemikler birbirine tutturulur.
Bu ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında yapılır fakat isteğe bağlı olarak lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Anestezi uzmanının görüşü alındıktan sonra hasta anestezi şekline kendi karar verebilmektedir. Ameliyat turnike kullanılarak yapılmaktadır ve böylece kanama olasılığı düşüktür. Bunun yanında kan ilacı da gerekirse verilmektedir.
Adım Adım Boy Kısaltma Ameliyatı
- Antiseptik solüsyonla bölgeyi temizlemek,
- Kemik kesiminin yapılacağı bölgeyi belirlemek,
- İntramedüller çiviyi yerleştirmek için kemiğin içinde yeterli alanı delmek,
- Kısaltılacak kemiğin kesilmesi,
- Kemik parçasının dikkatlice çıkarılması,
- Kemik boşluğunu dikkate alarak intramedüller çiviyi hastanın bacak kemiğine yerleştirmek,
- Çiviyi hem kemiğe en yakın hem de en uzak noktadan sıkmak.
Hastane ve İyileşme Süreci
Hastane süreci 3 ila 5 gün arasında sürmektedir. Bu süreçte hasta tek kişilik, banyolu bir odada kalmaktadır, hasta bakıcının kalması için ayrıca odada bir de kanepe bulunmaktadır. Hastane süreci boyunca 1 veya 2 kez fizik tedavi seansı alınır ve gerekli egzersizlerin nasıl yapılacağı hastaya anlatılır, pansumanı yapılır ve dikkat edilmesi gerekenler hastaya birer birer açıklanır.
Hastane süreci bittikten sonra 1.5-2 aylık ameliyat sonrası iyileşme sürecini, hastanın eğer yurtdışından geliyorsa Türkiye’de geçirmesi tavsiye edilir çünkü bu süreçte düzenli bir şekilde fizik tedavi görmesi gerekmektedir ve bunu da deneyimli bir fizyoterapistle yapması iyileşme sürecine katkıda bulunacaktır. Ayrıca şirketimizin sunduğu diğer sağlık hizmetlerinden de bu süreçte yararlanabilecektir. Hasta bu sürecin ilk 3-4 haftasında bir walker’a ve tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyar. Daha sonra doktorun gözetiminde koltuk değneğiyle yürümeye başlayabilir.
Hastaların yardım almadan yürümesi boy kısaltma ameliyatından 2-3 ay sonra beklenmektedir. Yardımsız yürümeyi başardıktan sonra artık hastalar normal hayatlarına geri dönebilirler.
Kemiklerin tamamen iyileşmesi ise 6 ila 8 ayı bulmaktadır. Tam kaynama gerçekleştikten sonra iç çivi çıkarma ameliyatı yapılarak hastanın boy kısalma süreci tamamen bitmiş olur.
Kemik Kısaltma Ameliyatı İçin Adaylar
Genellikle kemik kısaltma ameliyatı büyüme evresini tamamlayan gençlerde ve yetişkinlerde uygulanmaktadır. Çoğu insan 18 ila 20 yaşlarında son boyundadır. Uzuv uzunluğu farklılıklarını ortadan kaldırmak için ne kadar kemiğin çıkarılması gerektiğini ancak bu yüksekliğe ulaştığınızda doktorunuz en iyi şekilde anlayabilir.
Kozmetik olarak boy kısaltma ameliyatı yapılacaksa yine aynı şekilde büyüme evresini tamamlamış gençlere ve yetişkinlere yapılması uygundur.
Bu Prosedürün Yan Etkileri Veya Riskleri Nelerdir?
Kemik kısaltma ameliyatları risksiz değildir. Bir Epifizyodez ameliyatında olası yan etkiler veya komplikasyonlar şunları içerir:
- Enfeksiyon,
- Kanama,
- Kemik büyümesinin deformitesi,
- Kemiklerin sürekli büyümesi,
- Farkı ortadan kaldırmayan aşırı veya eksik düzeltme.
Kemik kısaltma ameliyatının riskleri de sık olmamakla beraber Epifizyodez’de olduğu gibi bulunmaktadır:
- Ödem,
- Kas zayıflığı,
- Sinirlerde ağrı,
- Uyku problemi,
- Kas dengesizliği,
- Enfeksiyon,
- Damar travması,
- Yavaş kemik kaynaması,
- Yanlış kemik kaynaması,
- Tromboz.
Boy Kısaltma Ameliyatında Kesikler
Boy kısaltma ameliyatı için, hastanın bacakları üzerinde bazı kesiler açılır. Bu, ameliyat sonrası Amerikalı hastamızın bacaklarındaki kesiklerin görünümüdür. Boy kısaltma ameliyatında yara izleri az olmasına rağmen yine de ameliyat sonrası görünümünden hoşlanmazsanız Fraksiyonel Lazer Tedavisi alabilirsiniz.
Hastamızın bacağında ameliyatta açılan kesikleri görebilirsiniz, çok kısa sürede bu izler doğal yollarla geçmiştir.
Boy Kısaltma Ameliyatı Hastamızın Sürecinden Detaylı Görüntüler
Bu röntgen resimde de hastamızın bacaklarının tam görüntüsünü ameliyat öncesi ve sonrası şeklinde görebilirsiniz.
Hastamızın ameliyat öncesi boyu 173 cm’di ve boyunu fazla uzun hissettiği için rahatsızlık duyuyordu. Hastamızın yeni boyu 168 cm oldu ve 5 cm’lik femurdan kısalma yaşadı.
Hastamızın ameliyat öncesinde çekildiği resmi sol taraftan, ameliyat sırasında kemik kesilme anında X-Ray cihazına yansıyan görüntüyü ise sağ taraftan görebilirsiniz.
Hastamızın bacağından çıkarılan kemiğin resmini inceleyebilirsiniz. Tam olarak 4.9 cm uzunluğunda.
Son olarak hastamızın doktorumuzla birlikte çekilmiş olduğu ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerine buradan bakabilirsiniz:
Ayrıca boy kısaltma ameliyatıyla ilgili daha fazla merak ettiğiniz bilgilere Sık Sorulan Sorular kısmından da ulaşabilirsiniz:
Sık Sorulan Sorular
- Dünyada ve Türkiye’de kozmetik olarak boy kısaltma ameliyatı az sayıda gerçekleştirilmektedir fakat doktorumuz Yunus Öç tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Fiyatlar için detaylı bilgiye hasta temsilcimize sorarak ulaşabilirsiniz.
- Kozmetik olarak boy kısaltma ameliyatı az sıklıkla da olsa evet, yapılmaktadır. Eğer uzuvlarınızda uzunluk farkı bulunmaktaysa bunun için de boy kısaltma ameliyatı mümkündür.
- Uzuv kısaltma ameliyatı büyüme çağını tamamlamış ve büyüme plakları kapanmış genç ve yetişkinlere yapılmaktadır. İdeal olarak 20 yaşından itibaren önerilmektedir fakat hastanın büyüme plakları kapandıysa 18 yaşından itibaren de gerçekleştirilebilmektedir.
- Her ameliyatta olduğu gibi boy kısaltma ameliyatında da bir miktar ağrı olması kaçınılmazdır. Hastanın ağrı toleransına bağlı olarak verilecek ağrı kesici düzeyi ayarlanır ve böylece ağrı minimuma indirilir.
Gayet başarılı bir ameliyat gerçekleşti ve hastamız iyileşme dönemini çok rahat bir şekilde geçirmiştir. Kendisine yeni boyuyla mutluluklar diliyoruz. Sürecini daha detaylı öğrenmek isterseniz, daha sonra başarı hikayesini de okuyabilirsiniz.
50 Yorum