Bacaklardaki Kemik Eğrilikleri Neden Olur?
Bacaklardaki kemik eğrilikleri genel anlamda iki ayrı biçimde karşımıza çıkar. Bunlar, halk arasındaki kullanımlarıyla, “X” bacaklar ve parantez bacaklardır. Parantez bacaklarda eğrilik içe, X bacaklarda dışa doğru görülür. Bu eğriliklerin nedeni tedavi edilmemiş kırıklar ya da kemik hastalıklarıdır. Kemik hastalıklarının içinde, D vitamini eksikliği sonucunda oluşan raşitizm, nadiren erişkin raşitizmi ya da kemik erimesini sayabiliriz. Doğuştan gelen bacak/kemik eğriliği oranı, diğerlerine göre çok küçüktür. Kadınlardaki kemik eğriliği vakaları erkeklere göre daha fazla gibi görünüyorsa da bunu belgeleyen net istatistikler bulunmamaktadır.
Cerrahi Müdahale Hangi Durumlarda Gerçekleşir?
Bacaklardaki kemik eğrilikleri tedavisinde, vücudun yüklenme ekseninin düzelmesi esastır. Bacakların çarpık duruşu, fiziksel açıdan oldukça önemli bir sorundur. Ama bu eğriliklerin asıl sorun teşkil eden yanı, eğrilikle beraber ayak, diz ve kalça eklemlerinin yüklenme eksenlerinde oluşan değişimlerdir. Tam da bu yüzden bacak eğriliği ameliyatları, sadece fiziksel kaygıyla yapılmaz. Vücudun yüklenme ekseni düzeltilmezse hasta, yürümekte zorluk çekebilir. Ya da erken yaşta kireçlenme ve eklem rahatsızlıkları yaşayabilir. Bu hastalıklar, çok daha ciddi operasyonlar gerektireceğinden tedavinin mümkün olduğunca erken gerçekleştirilmesi gerekir.
Bacak eğriliği durumlarında öncelikle, ilaç tedavisi uygulanır. Bazen ilaç tedavisi, çok iyi sonuçlar verebilir. İlaçla aşama kaydedilemeyen vakalarda cerrahi müdahale gerekir. Çocuklara cerrahi müdahalede bulunabilmek için büyüme çağının sonlanması beklenmelidir. Takriben 15-70 yaş arasındaki eğrilikler cerrahi yöntemlerle düzeltilebilirler. Örneğin; geçmişte trafik kazası geçirmiş, ama tedavi edilememiş bir hastada kıkırdaklar yüzünden doku bozulmaları ortaya çıkabilir. Ya da çocuklukta geçirilen kırıklar nedeniyle büyüme kıkırdağında hasar oluşabilir. Kıkırdak hasarı olduğunda kemik, gelişimini eğri olarak sürdürür. Büyüme çağının bitmesini
bekleme nedenimiz tam olarak budur. Kızlarda 14-15 yaş, erkeklerde 17-18 yaş sonrası cerrahi girişimin yapılabileceği dönemlerdir.
Kemik Düzeltme Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Eskiden bacaklardaki kemik eğrilikleri için büyük kesikler açılırdı. Platin denen plaklar yardımıyla tespit yapılır veya dışarıdan düzeltici çemberler kullanılırdı. Günümüzde uygulanmakta olan modern yöntemlerle, çok daha başarılı operasyonlar yapılabilmektedir. Bu uygulamalar sayesinde, hastanın bacakları, operasyonun hemen sonrasında düzelebilmektedir.
Cerrahi uygulamanın öncesinde vücut dışına takılan bir aletle kemikte bir kırık gerçekleştirilir. Kemik düzeltilerek bu aletle tespiti yapılır. Sonra yine operasyon içerisinde, düzeltilmiş durumdaki kemiğe çivi yerleştirilerek kırığın tespiti yapılır. Hemen arkasından uygun durumda alet çıkarılır. Röntgen sayesinde, yeterince düzelme olup olmadığı konusunda kontrol sağlanır. Yeterli olmadığı düşünülürse aletin vidalarıyla ayarlama yapılır. Çivinin yerleştirilme işleminin ardından alet çıkarılır.
Bu çivi sayesinde eğriliğin yeniden oluşması önlenmiş olur. Operasyonun uygulandığı bölgede işlem sonrasında, 2-3 cm’lik bir iz görünür. Ama genellikle kanama olmaz. Bacak alçıya alınmadığı için hasta normal hayatına dönebilir. Kırığın kaynaması genellikle üç ay kadar sürer.
Çarpık bacak düzeltme fiyatı ne kadar?
İnternet üzerinden sağlık uygulamalarına dair fiyat bilgisi paylaşmak her hastanın durumu farklı olduğu ve ancak muayene sonrası netleştirilebildiği için uygun olmayabiliyor. Eğrilikler arttıkça SGK kapsamına girebildiği için malzeme masraflarını ve hastane masraflarının bir kısmını sigorta karşılayabildiği için fiyatlarda indirim sağlanabiliyor.
Ayrıca düzeltme ameliyatı yapan doktor ve uygulanacak yönteme göre fiyatlar değişebiliyor. İleri eğriliklerde external fiksatör(dış cihaz) kullanılabildiği gibi daha düşük eğriliklerde tamamen içeriden(internal) düzeltme yöntemleri de maliyet konusunda belirleyici olabiliyor.
Boy uzatma ile ilgili daha bilgi için Boy Nasıl Uzar? , İnsanlar Neden Boy Uzatmak İster? , Boy Uzatma ile ilgili 8 Enteresan Bilgi, makalelerimizi okuyabilirsiniz okuyabilirsiniz.
350 Yorum