Kombine (LON) Yöntemiyle Boy Uzatma
Ilizarov ve Holyfix gibi dıştan fiksatörlü klasik yöntemler, kemiklerin kaynaması tamamlanana kadar uzun bir bekleme süresi gerektirir. Hastalar, kemikler tamamen güçlenene ve tam anlamıyla kaynayana kadar cihazı bacaklarına bağlı tutmalıdır. Ancak eksternal (dıştan) fiksatörün tutma süresini kısaltmak, Çivi Üzerinden Uzatma (LON) diğer bir adıyla Kombine yöntem gibi yeni tekniklerin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu, dış fiksatörün daha erken çıkarılması açısından büyük bir avantaj sağlar. Örneğin, Ilizarov ve Holyfix gibi tamamen dıştan yöntemlerde fiksatör hastanın bacağında 9 ile 12 ay arası tutulurken, Kombine yönteminde dıştan fiksatörler sadece 2 ile 3 ay arası tutabilir. Geleneksel uzatma tedavileriyle karşılaştırıldığında, Kombine yöntem rejenere (yeniden iyileşmiş) kemik için daha iyi konfor ve iç destek sunmaya odaklanan bir teknik olmakla beraber daha düşük komplikasyon oranına, ayrıca uygulama ve maliyet kolaylığına sahip olmaktadır.
Kombine Yönteminin Bileşenleri
Dış Fiksatör;
Görevi bacağın dışında destekleyici olmasıdır. Başka bir deyişle, uzama döneminde kemiği sabit tutmak için güçlü metalden yapılmış bir materyaldir.
Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi metal kalın çubuklar kemiklere pinlerle sabitlenmiştir. Cihaz hedeflenen boy uzatma miktarına göre 2 ile 3 ay arasında tutulur.
İntramedüller Çivi;
İntramedüller çivi, kemiğe sabitleyici olarak kullanılır ve titanyum metalinden oluşmaktadır. Doktor röntgen görüntülerini inceleyerek çivinin boyutuna karar verir (8,5 mm, 10,7 mm, 11,5 mm veya 12,5 mm). Çivi ameliyat sırasında kemik boşluğuna cerrahi olarak yerleştirilmektedir. İntramedüller çivi biyouyumlu olduğu için vücuda zarar verecek herhangi bir element içermez.
Kombine Yöntemiyle Ameliyatlar
Boy uzatma için Kombine yöntem seçilirse üç ameliyat gerçekleştirilecektir;
1- İlk Ameliyat; Kemiğin medüller (ilik) boşluğuna intramedüller bir çivi yerleştirilir ve ardından bacağa bir dış fiksatör takılır. Hastalar vidaları çevirerek kemiği düzenli olarak günde 1 mm uzatırlar. (Her 6 saatte bir metal anahtarla vida döndürülür / 0,25 mm x 4)
2- Dıştan Fiksatör için Cihaz Çıkarma Ameliyatı; İstenilen boy miktarına ulaşıldığında, elde edilen uzunluğu korumak için çivi vidalarla kilitlenir. Daha sonra dış fiksatör çıkarılır. Kemik kanalında kalan çivi, yeni kemik olgunlaşıp sertleşinceye kadar sabitliği korumaya devam edecektir.
3- İntramedüller Çivi Çıkarma Ameliyatı; Yaklaşık olarak 12- 15 ayda kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra hastanın isteği üzerine intramedüller çiviler çıkarılabilir. Bu işlem yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Kontrol amaçlı bir gece hastanede kaldıktan sonra normal hayatına dönüş yapabilir. Ancak bazı hastalar isteğe bağlı olarak çivi ile yaşamaya devam etmektedir.
Kombine yöntemin avantajları nelerdir?
- Kombine yöntemin en büyük avantajı klasik yöntemlere göre süreci çok daha kısaltması ve böylelikle hasta konforunu büyük ölçüde arttırmasıdır.
- Cihaz erken çıktığı için bu durum hasta psikolojisine çok daha olumlu yansımaktadır.
- Motorlu çivide olduğu gibi ilk aylar tekerlekli sandalye kullanmanız gerekmez. Genellikle ikinci günden itibaren destek kullanarak yürümeye başlarsınız.
- ‘Kombine’ metodu hastalarımız tarafından şu basit sebeplerden dolayı oldukça tercih edilmektedir:
Kombine yöntemin dezavantajları nelerdir?
- Ameliyat süresi klasik ameliyatlara oranla daha uzundur.
- Klasik yöntemlerden fazla olarak intramedüller çivi kullanıldığı için fiyatları biraz daha yüksektir.
- Pansuman uygun şekilde değiştirilmedikçe enfeksiyon kapma riski yüksektir.
Dahili yöntemlere göre bacaklara takılan dış fiksatörler olduğundan hastalar bu süreci daha az konforlu geçirmektedir.
Neden Kombine (LON) yöntemi hastalarımız tarafından sıklıkla tercih edilmektedir?
- İntramedüller çivilerin kemiği daha fazla sabitlemesi nedeniyle kombine yönteminde diğer dış fiksatörlü yöntemlere kıyasla daha fazla güven vermektedir.
- Harici cihazların erken çıkarılması, düzenli günlük yaşam aktivitelerine daha erken dönmeyi sağlar.
- Karşılaştırma yapmak için Holyfix yönteminde hastaların 9 ila 12 ay veya daha uzun bir süre ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar yürümesi ve harici cihazlarla yaşaması gerekiyor.
- En önemlisi, PRECICE veya STRYDE gibi diğer en yeni sistemlere kıyasla makul maliyete sahiptir.
Diğer ameliyatlarda da olduğu gibi, her zaman oluşabilecek riskler ve komplikasyonlar vardır. Doktor doğru tekniği uyguladığı sürece, hastanede hijyenik ortam sunulduğu ve ameliyat sonrası uygun bakım sağlandığı takdirde, riskler ile komplikasyonlar önlenebilir ve tedavi edilebilir. Boy Danışmanı ekibi olarak bizim için her zaman birinci öncelik hasta güvenliğidir. Ancak, her insanın kendine özgü bir fizyolojisi vardır ve kemik erimesi veya yavaş kemik kaynaması gibi bazı öngörülemeyen durumlar ortaya çıkabilir. Henüz böyle bir durumla karşılaşmamış olsak da hastayı ameliyat öncesi nadir durumlar hakkında bilgilendirmeyi ihmal etmiyoruz.
2-3 ayda cihazdan kurtulur, 4-5 ayda iyice toparlanır ve 6-7 ayda normale dönersiniz. Tabi bu daha çok kas ve sinir yapınıza, bacağınızın esnekliğine ve süreç içerisinde yapacağınız egzersizlere bağlıdır.
https://youtu.be/fucZPZiJhPs?list=PL7vBwvgKyUE9xyLSoDvIlUxnXxDA_CMWG
Tek seansta 6-8 cm uzama gerçekleşir. Dileyenler hem alt hem üst bacak olmak üzere 12-16 cm’lik bir uzama elde edebilirler.
Kombine yöntem ile boy uzatma ameliyatı olanlar
Son yıllarda kombine yöntemin ön plana çıkmasıyla beraber, bu yöntemle ameliyat olanların sayısında da bir hayli artış oldu. Diğer yöntemlere kıyasla kombine yöntemin doktorlar ve hastalar tarafından daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz.
Kombine yöntemiyle boy uzatma ameliyatı olmuş hastalarımızın tecrübelerini okuyabilirsiniz, veya Youtube videolarını izleyebilirsiniz.
Adım Adım Kombine (LON) Yöntemiyle Ameliyat Rehberi
Kombine yöntem ile ilgili maliyet, iyileşme süreci, uygulayan doktorlarla alakalı sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
467 Yorum