Kemik Kaynamasını Etkileyen Faktörler

Kemik kaynaması, sabitlenen kırık kemik uçlarının oluşan yeni kemik dokusu sayesinde birleşmeleri anlamına gelir. Yeni kemik dokusunun oluşması ise kendi kendine gerçekleşen, biyolojik bir süreçtir. Bu süreç kişinin yaşı, kaynayan kemiğin bulunduğu bölge ve kırığın tipi gibi pek çok faktöre bağlı olarak olumlu ya da olumsuz bir takım değişiklikler gösterebilir. Mesela, aynı kişide görülen farklı iki kemiğin iyileşme süreçleri birbirinden çok farklı olabilir. Ya da aynı bölgede görülen benzer kırıklar bir hastada çabucak iyileşme gösterirken, başka bir hastada kaynama gecikebilir hatta gerçekleşmeyebilir. Kemik kaynamasını etkileyen faktörler, lokal ve sistematik faktörler olmak üzere, iki ana başlıkta incelenir.

Lokal Faktörler

Lokal faktörler, kırılan kemiğin yeri ve yapısıyla ilgili olanlardır.

  1. Öncelikle, kırığın çok iyi sabitlenmesi gerekir. Kırığın iyi sabitlenmemesi, ya da kırık uçlar arasına yumuşak doku girmesi kaynamayı geciktirerek iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyecektir.
  2. Eklem içi kırıklar diğerlerine göre çok daha geç kaynarlar.
  3. Kırık uçlar birbirine uzak olduğunda, kaynama gecikir, ya da hiç gerçekleşmez. O yüzden yetişkinler için boy uzatma ameliyatlarında önerilen uzatma miktarı günde 1 mm olarak belirlenir. Daha fazla uzatma kemik uçları arasında bağlantıyı zayıflatabilir ve kemik kaynamasını olumsuz etkileyebilir.
  4. Kırıkta oluşan patolojik durumlar iyileşmeyi geciktirebilir. Kemikte oluşan herhangi bir enfeksiyon ve kemik iltihabı kemik kaynamasını olumsuz olarak etkiler.
  5. Kemiğin radyasyona maruz kalması da iyileşmeyi geciktiren durumlardandır.

Sistemik Faktörler

Sistemik faktörler, kemik kaynamasını etkileyen faktörler arasında, kişinin özelliklerine çabasına bağlı faktörlerdir.

  1. Bu faktörlerin başında, kişinin yaşı gelir. Hasta ne kadar gençse, iyileşme o kadar çabuk gerçekleşir.
  2. Kemik kaynamasının gerçekleşebilmesi için, kan dolaşımının sorunsuz biçimde sağlanıyor olması gerekir.
  3. Kırığın düzgün bir şekilde kaynayabilmesi için, hasta beslenmesine dikkat etmelidir. Yetersiz beslenme söz konusuysa, iyileşme gerçekleşmez.
  4. Hastanın sigara kullanıyor olması iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler.
  5. Hastanın steroid kullanıyor olması da yine iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler.
  6. Hastada var olan hipertroid ya da böbrek yetmezliği gibi sistem hastalıkları kemiğin kaynamasını geciktirir.
  7. Marfan Sendromu (Bağ dokusu hastalığı) , Ehler Danlos Sendromu (Yumuşak doku hastalığı), Osteogenesis İmperfecta (Cam kemik hastalığı) gibi genetik hastalıklar kemik kaynamasını etkileyen faktörler arasında yer alır. Çünkü bu hastalıkların var oluşu kemiğin kaynamasını zorlaştırır.

Kemik Kaynamasını Hızlandıran Faktörler

  1. Kemik gelişimi için gerekli olan A, B, C ve D vitaminlerinin yeterli dozda alınması şarttır. A ve D vitaminlerinin yüzsek dozda alınması, kırığı iyileştirmek yerine, iyileşmeyi geciktirir. D vitamini en doğal haliyle güneş ışınlarından alınabilir. Örneğin boy uzatma ameliyatı sonrası bacağın çıplak bir şekilde güneşlenmesi D vitamini sağlanması açısından faydalı olacaktır. Yoğurt, süt gibi kalsiyum içeren gıdalar da kaynamayı hızlandıran faktörlerdendir.
  2. Kırık etrafında, kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk meydana gelir. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir işaretidir. Kırık bölgesini onaracak olan hücrelerin, kırık bölgesine toplanması nedeniyle morluk oluşur.
  3. Kırığın olduğu bölgeye verilen elektrik akımı, hızlı iyileşmeye neden olur.
  4. Kırığın olduğu bölgeye “egzersiz” uygulamak ya da “yük bindirmek” iyileşmeyi hızlandırır. Ancak bunun için, kırığın çok iyi sabitlenmiş olması gerekir. Örneğin eksternal fiksatörlerin kullanıldığı yöntemlerde hastanın yük vererek yürümesi kemikte baskı oluşturup kaynamayı hızlandırır.
  5. Fizik tedavi merkezlerinde kemik kaynamasını hızlandıran ultrason cihazlarından da yararlanılabilir.
  6. Hastanın yeterince uyuması ve aynı şekilde gün içerisinde stres faktörlerinden uzak durması da kaynamayı olumlu etkiler.

Sonuç olarak, kemik kaynamasını etkileyen faktörler, son derece önemlidir. Unutulmamalıdır ki kemiğin yeniden oluşması ve yapılanması aylar süren bir süreçtir. Ameliyat kararı alınmadan önce bu faktörlerin tek tek gözden geçirilmesi gerekir. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen iyileşme gerçekleşmiyorsa, nedeni yine bu faktörler üzerinden araştırılmalı ve ameliyatı gerçekleştiren doktorun tavsiyeleri dinlenilmelidir.

Boy uzatma ameliyatı hakkında daha fazla bilgi için Boy Uzatma Ameliyatı Nedir? makalemizi  ve boy uzatma egzersizleri ile ilgili bir çok bilgiyi “Boy Uzatma Egzersizleri” makalemizden ulaşabilirsiniz.

    Uzatma miktarı, uzatma süreci, yöntemlerin farkı, ameliyat riski hakkında bilgilendirileceksiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Whatsapp
    Online Görüşme

    Online
    Görüşme

    Canlı Destek Botu
    Online Görüşme

    Canlı
    Destek AI

    BoyAmeliyatı AI Asistan X

    Merhaba ben Türkiye'nin ilk boy uzatma ameliyatı şirketi olan BoyAmeliyatı ekibi tarafından yapılmış Dünya'nın ilk yapay zeka boy uzatma ameliyatı asistanıyım. Bana boy uzatma ameliyatıyla ilgili istediğiniz soruyu sorabilirsiniz..

    Bu konuşma, bir yapay zeka modeli ile gerçekleştirilmektedir. Yapay zeka tarafından verilen yanıtlar genel bilgilendirme amaçlıdır ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Kesin bilgi almak için lütfen hasta temsilcisi ile iletişime geçiniz.